Více času na podstatné

Tři čtvrtiny Čechů by PET lahve vracely do obchodu i nesešlápnuté

26.04.2019 17:00

Česká veřejnost jednoznačně podporuje zavedení zálohového systému. A to i po výslovném zdůraznění, že zálohované PET lahve a plechovky by se musely odevzdávat nezmačkané a že nejde o zálohování znovu naplnitelných lahví. Přesto tři čtvrtiny (75 %) Čechů zavedení zálohového systému na tyto nápojové obaly podporuje*.

„Jednoznačně jsou tak vyvrácena tvrzení odpůrců zálohového systému, podle nichž má prý až v řádech desítek procent klesat míra pozitivního postoje veřejnosti vůči zálohám po bližším seznámení s tím, že zálohované PET lahve a plechovky se musí odevzdávat nezmačkané a že jde o recyklaci z lahve do lahve,“ říká Soňa Jonášová, ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky INCIEN.

Již ve výzkumu z prosince 2018 podporovalo 83 % lidí zavedení zálohového systému na PET lahve a 76 % na plechovky, 74 % se líbil systém zahrnující oba typy obalů. V aktuálním výzkumu* byli respondenti tázáni už jen na kombinovaný systém pro PET lahve i plechovky, takže podpora rozhodně neklesá. Pro zajímavost: současné diskuze o zavedení nového zálohového systému sleduje 69 % lidí.

Konečné rozhodnutí o případném zavedení záloh pochopitelně přísluší státu. Přesto, že veřejnost deklaruje jasnou podporu vytvoření zálohového systému, je s podivem, že aktuálně navrhovaná novela zákona o obalech toto přání veřejnosti nereflektuje a vytvoření efektivního systému vratných záloh spíše komplikuje.

“Kvalitní recyklaci PET z lahve do lahve nám nyní umožní pouze zavedení zálohového systému. Pro nápojový průmysl je zásadní uzavřít lokálně koloběh PETu a stát se tak plně udržitelným,“ komentuje Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod. „Jsem rád, že tento přístup podporuje i česká veřejnost.“

 

* Výzkum byl realizován ve dnech 20. - 22. března 2019, prostřednictvím Online sběru dat (KANTAR CZ mymap - Managed Access Panel). Cílová skupina: Obecná populace 18–75 let; Reprezentativní vzorek dle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště; Česká republika, 502 rozhovorů.

 

O možném zálohovém systému v ČR:

Tři rozsáhlé studie vypracované nezávislými experty analyzují možnosti zavedení vratných záloh na PET lahve a hliníkové plechovky v ČR. Studie počítá s výší zálohy 3 Kč. Po počáteční investici by byl systém plně finančně soběstačný. Vedl by též k zásadnímu omezení množství odhozených lahví v přírodě či okolo dopravních cest. Systém umožní České republice splnit cíle Evropské unie v oblasti třídění a recyklace. Všechny studie jsou k dispozici na: www.zalohujme.cz. Skupinu Zálohujme.cz založila společnost Karlovarské minerální vody, a.s. ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky a VŠCHT.

 

Zdroj: Tisková zpráva Karlovarské minirální vody