Více času na podstatné

Třinecké železárny se pokouší o záchranu kriticky ohroženého ptáka

05.12.2013 11:30

O záchranu kriticky ohroženého druhu ptáka se pokouší Třinecké železárny. V areálu hutního podniku se totiž každoročně vyskytuje morčák velký, který zde migruje na zimu. Založit populaci morčáků se ornitologům podařilo v nedaleké Chotěbuzi pomocí speciálních budek pro snadnější hnízdění. Teď se o to budou snažit také v klidné, lidmi nerušené části toku v areálu průmyslové firmy.

Třinecké železárny se každý rok účastní evropského sčítání ptáků. Právě to loni odhalilo výskyt deseti kusů morčáka. Pták, který je snadno zaměnitelný s kachnou, potřebuje k rozmnožování poměrně velký prostor dutin stromů. Ornitologové mu to usnadňují výrobou větších budek, které pak umístí na kmen stromu do výšky až čtyř metrů. Právě takový plán mají i v areálu hutě. A to ještě do konce tohoto roku.

Sedm budek právě vzniká v dílnách Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci. Vyrábí je žáci osmých tříd. „Je to výborná náplň pro pracovní činnosti. Je to práce se dřevem a navíc pro užitečnou věc,“ podotýká ředitel školy Mgr. Ivo Klen.

Morčák se vyskytuje v povodí řeky Odry a Olše a to teprve od konce 90. let. Živí se plevelnými rybkami, takže nepředstavuje ohrožení pro populaci ryb v řece. „Jedná se o kriticky ohrožený druh, který se u nás vyskytuje právě v těchto zimních měsících. K hnízdění využívá stromových dutin, ale někdy také uměle vyvěšené budky. Touto aktivitou můžeme přispět k  šíření tohoto druhu v České republice a doufat, že se z druhu kriticky ohroženého stane běžný druh ptactva,“ říká Ing. Otakar Závalský z ostravské pobočky České společnosti ornitologické Praha. Právě on přinesl žákům ukázat, jak má takzvaný morčákovník vypadat.

„Péče o životní prostředí je jednou z našich priorit a každoročně se snažíme některou z aktivit směřovat přímo do přírody. Ať už jde o čištění koryta řeky, výsadbu stromů, a nebo nyní do pomoci s hnízděním ohroženého druhu. Za nejdůležitější však považujeme miliardové investice do modernizace technologií a stavby zařízení pro zlepšení vlivu na životní prostředí, které nyní investujeme,“ uzavírá generální ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.

Třinecká huť poskytla prostředky také na výrobu budek pro další ohrožený druh, a to pro skorce, malého ptáčka z rodu pěvců. Ten pro hnízdění potřebuje prostor v kolmém břehu vody, pod splavem či pod mostem. V areálu železáren ornitologové vytipovali několik takových míst, kam budky umístí v průběhu příštího roku.

 

Zdroj: TZ Třinecké železárny