Více času na podstatné

Týden: Porušil ministr služební zákon? Chyba může přijít stát draho

12.08.2015 07:08

Nový služební zákon ještě ani nezačal pořádně fungovat a už byl patrně porušen. A to jedním z nejvyšších státních úředníků - ministrem. Zdánlivě nevýznamný přehmat přitom může znamenat, že stát bude muset vyplatit nemalou finanční kompenzaci. Podle nejvyššího státního úředníka měl být ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss jmenován do funkce na základě výběrového řízení, které mělo být zorganizováno právě podle zákona o státní službě. Jenže ministr Brabec postupoval ještě podle "starého" zákoníku práce. A trvá na tom, že na jeho postupu není nic protizákonného.

Zdánlivě nudný právní spor o jednoho ředitele se dotýká desítek lidí. Nový šéf inspekce Geuss totiž po svém nástupu provedl poměrně rozsáhlou personální čistku. Pokud i soudy potvrdí, že Geuss usedl do křesla ředitele ČIŽP protiprávně, nejspíš to bude znamenat, že i veškerá jeho rozhodnutí jsou neplatná - tedy i propouštěcí dekrety. V tom případě by stát musel "nelegálně" vyhozeným zaměstnancům vyplatit ušlou mzdu. Ministerstvo životního prostředí si takový scénář ale nepřipouští.

Že s Geussem není z právního hlediska všechno v pořádku, dokládá ovšem to, že ministerstvo životního prostředí vyslyšelo výzvu náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého a poslalo mu podklady k "bezodkladnému vyhlášení výběrového řízení na služební místo ředitele České inspekce životního prostředí" - už podle platného služebního zákona. Minulý týden bylo výběrové řízení vypsáno. Celý článek ZDE

 

Zdroj: TÝDEN.cz