Více času na podstatné

Ukrajina nyní nabízí asi nejlepší podmínky pro investice do obnovitelných zdrojů v Evropě

21.09.2012 08:41
Zatímco většina českých developerů plánuje stavět solární elektrárny v Německu a Itálii, bratří Korostenští se vydali na Ukrajinu a do Rumunska. Takový je přístup české firmy Ekotechnik Czech, kterou vlastní bratři Aleš a Tomáš Korostenští. Infomují o tom Lidové noviny (LN).

Jejich firma na Ukrajině plánuje postavit 18 velkých solárních elektráren o celkovém výkonu až 213 megawattů. To představuje investici v hodnotě zhruba sedmi miliard korun. Většinu z nich nabídne po dokončení k prodeji investorům a poté pro ně bude elektrárny spravovat, některé z nich si ponechá.
 
Je překvapivé, že na rozdíl od České republiky ukrajinská vláda prý zeleným energiím fandí. "Na Ukrajině mají nyní nedostatek elektřiny, připojování nových zákazníků je problém. Místo dovozu drahého plynu z Ruska raději podporují investice do obnovitelných zdrojů - slunce, větru a bioplynových stanic," zmínil ředitel firmy Ekotechnik Czech Aleš Korostenský pro LN.
 
Korostenští již staví první solární park v Chmelnické oblasti, hotový bude v polovině října. Kromě velkých instalací na polích počítá Korostenský i s menšími projekty na střechách budov. Ukrajinské firmy totiž mají zájem o záložní zdroj založený na fotovoltaice a bateriích pro případ výpadku dodávek elektřiny ze sítě.
 
Ukrajina nyní nabízí asi nejlepší podmínky pro investice do obnovitelných zdrojů v Evropě. Pro investory ze západu jsou však až příliš "exotické". Majitelé Ekotechniku se však o investované peníze nestrachují. "Jsme rodinná firma, zodpovídáme se jen sami sobě," zdůraznil Aleš Korostenský.
 
Zdroj: solárnínovinky.cz