Více času na podstatné

Unikátní bezemisní technologie zplyňování dřevních štěpek funguje v Kozomíně

26.09.2016 08:54

První půlrok ostrého provozu má za sebou Energetické centrum v Kozomíně, cca 20 km severně od Prahy. V areálu, jenž vyrostl na místě bývalého vepřína, byla smontována unikátní bezemisní technologie zplyňování dřevních štěpek. Funguje bez problémů a generuje přes 1 000 MWh elektrické energie měsíčně, což pokryje přibližně spotřebu 3 000 domácností. Pracuje s účinností, jež předčí jiné elektrárny srovnatelných parametrů.

„V Kozomíně dosahujeme účinnosti přeměny zdrojů na elektrickou energii až 36 %. Dosud známé zdroje elektrické energie této velikosti a typu mají účinnost o 1/3 horší. Tedy mezi 22 a 27 %," uvedl ing. Přemysl Kotouček, předseda představenstva Bor Biotechnology.

Kozomínská technologie zplyňováním dřevní štěpky byla vyvinuta ve spolupráci českých firem a českých vědců. Managament firmy ocenil spolupráci jak s Akademií věd ČR (Ústav energetiky a Ústav chemických procesů), tak s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší).

 

Inovativní systém zplyňování štěpky má oproti klasickému spalování daleko vyšší účinnost, a hlavně probíhá bez kouře, prachu a sazí.

 

Zdejší zdroj vytváří  5 generátorů plynu,  3 kogenerační jednotky o max. výkonu 706 kWe a vyvedení tepla i syntézního plynu. Instalovaný elektrický výkon činí 2 MWe. Instalovaný tepelný výkon: 3,2 MWt .

Zplyňuje se dřevní štěpka kategorie O2 (lesní klest, větve, pařezy, ořezy, piliny, dřevní ořezy, kůra). Poradí si i s dřevní hmotou komunálního a stavebně demoličního charakteru. Svozový rádius je cca 100 km. Každý den dokáží zpracovat  50-55 t materiálu.

O pozoruhodnou kozomínskou technologii projevují zájem zahraniční firmy a experti. Uvítali tu už delegace z Číny, Itálie, Kanady, USA, Švýcarska, Turecka a dalších zemí.

 

Nechtějí skončit „pouze" u čisté energie
Průmyslově vyspělý svět stále více uplatňuje výrobky papírové hygieny (toaletní papír, hygienické a toaletní kapesníčky, ubrousky, kuchyňské utěrky atd.). V ČR se jich spotřebuje více než 100 000 t ročně, přičemž více než 90 % importujeme z ciziny.

Polotovarem pro jejich produkci jsou mateřské role tissue papíru. Energii potřebnou pro jejich výrobu chtějí v Kozomíně generovat z biomasy.

Velmi slibně se také rozběhly testy řízené produkce tzv. farmaceutických řas.

 

Celou výrobu zvládá 11 zaměstnanců
Vysušená štěpka ze sběrného nádvoří zamíří systémem dopravníků do zplyňovacího reaktoru. Při teplotách 1 100-1 2000 C se zde generuje horký vzduch a plyn. Ty jsou následně přesunuty do zásobníků a pročištěny. Syntézní plyn spalují motory, dále již nevyužitelné teplo dosuší štěpku pro technologické operace.

 

 

Zdroj: https://www.technickytydenik.cz