Více času na podstatné

Unipetrol loni dal na ochranu životního prostředí přes miliardu korun

13.07.2017 08:22

Skupina Unipetrol vynaložila na ochranu životního prostředí v České republice za loňský rok 1,116 miliardy Kč. Vynaložené prostředky směřovaly do zajištění provozu zařízení k ochraně životního prostředí, modernizace výrobních provozů, optimalizace energetické efektivity a do sanace starých ekologických zátěží. Za posledních deset let tak objem emisí vypouštěných do odpadních vod klesl již o 83 %, objem emisí vypouštěných do ovzduší o 70 %.

 Unipetrol každoročně vynakládá více než miliardu korun do ochrany životního prostředí, ochrany zdraví a bezpečnosti práce. Skupině se daří modernizovat výrobu, snižovat objem emisních a odpadních látek a ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR likvidovat staré ekologické zátěže. Vyplývá to ze zveřejněné Společné zprávy o ochraně zdraví, bezpečnosti práce a životního prostředí skupiny Unipetrol za rok 2016.

Objem znečištění vypuštěného v odpadních vodách klesl za posledních deset let u všech sledovaných látek o 83 procent. Objem emisních látek vypouštěných do ovzduší klesl od roku 2007 o 70 procent. „Důležitou zprávou je, že objem vypouštěných odpadních vod, v nich obsaženém znečištění a znečišťujících látek emitovaných do ovzduší trvale klesá. Tento pozitivní trend bude v nebližších letech jednoznačně pokračovat,“ říká Pavel Sláma, ředitel pro ekologii skupiny Unipetrol.

Mezi vybrané ekologické investice Unipetrolu v roce 2016 patří například rekonstrukce kanalizačních systémů a vodohospodářské zajištění manipulačních ploch ve výrobních jednotkách či příprava pro-jektů pro zajištění plnění požadavků takzvaných nejlepších dostupných technik (BAT). Dále přípravné práce pro instalaci zařízení pro snížení emisí oxidů dusíku (DeNOx) a oxidů síry (DeSOx) na teplárně T700. V petrochemickém segmentu je připravována výstavba nového energobloku, jehož spuštění je plánováno na rok 2020. V úseku vodního hospodářství je v přípravné fázi řada projektů, které dále sníží množství vypouštěných odpadních látek, například vanadu. V následujících dvou letech dojde jak k intenzifikaci a modernizaci stávající čistírenské technologie, tak k výstavbě nových jednotek pro předčištění odpadních vod.

Veřejnost i složky státní správy a místních samospráv jsou o provozu v Chemparku Záluží průběžně informovány. „Informace o nestandardních situacích v provozu hlásíme emailem či telefonicky příslušným zástupcům okolních měst a obcí a daným státním institucím. Pobočky Policie ČR a městské policie v Mostě a Litvínově jsou informovány o situaci on-line. Pro veřejnost jsou informace volně dostupné prostřednictvím webu a zelené linky Ekologického centra v Mostě a Kralupech a na našich internetových stránkách,“ uzavírá Pavel Sláma.

V rámci aktivního rozvoje životního prostředí v minulém roce Unipetrol pokračoval ve spolupráci se severočeskou a středočeskou organizací Českého rybářského svazu na vysazování ryb do Labe a Bíliny v okolí Litvínova a Neratovic. Za sedm let trvání projektu Unipetrol vypustil do obou řek celkem 6,2 tisíce kilogramů ryb za půl milionu korun. Výrobní závody Unipetrolu jsou vhodným hnízdištěm pro sokoli stěhovavé, o které se zaměstnanci Unipetrolu starají ve spolupráci se sdružením Alka Wildlife. Sokoli pravidelně hnízdí ve výrobních areálech v Záluží u Litvínova, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích.