Více času na podstatné

Uplatňování nároku na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách

25.02.2014 08:14

Generální finanční ředitelství vydalo 20. ledna 2014 informaci k uplatňování nároku na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách. Dnem 1. 1. 2013 nabyl účinnosti zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, který nahradil zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. V  souvislosti s tím došlo od 1. 1. 2013 ke změně v uplatňování daně z přidané hodnoty u výrobců elektřiny, majitelů  fotovoltaických elektráren, kteří zvolili jako formu podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů tzv. zelený bonus.

Do konce r. 2012 byl zelený bonus považován za úplatu za službu ekologického způsobu výroby elektrické energie pomocí fotovoltaických článků, protože existoval přímý smluvní vztah mezi výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů a provozovateli regionální distribuční soustavy nebo přenosové soustavy. Poskytovaná služba byla zdanitelným plněním podléhajícím dani na výstupu. Od 1. 1. 2013 nepodléhá zelený bonus vyplácený výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů společností OTE, a.s. dani, neboť nepředstavuje úplatu za plnění pro operátora trhu (OTE, a.s.). Ten od výrobců energie neobdrží žádné plnění, k němuž by byl zelený bonus protiplněním tak, aby byly naplněny znaky „poskytnutí služby za úplatu“ jako nezbytného předpokladu k uplatnění DPH.

 

FVE pořízena a odpočet uplatněn před 1. 4. 2011
Pokud byl při pořízení FVE uplatněn plný odpočet daně, uplatní se u vyrobené elektrické energie spotřebované pro soukromou spotřebu plátce i u bezúplatného dodání elektřiny do sítě fikce dodání zboží dle § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH, a to bez ohledu na to, že od 1. 1. 2013 již zelený bonus nepoléhá dani na výstupu. Základ daně se v případě postupu dle § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH stanoví v souladu s ust. § 36 odst. 6 písm. a) tohoto zákona, tj. ve výši ceny, za kterou lze elektřinu nakoupit od dodavatele ze sítě. Pokud by při pořízení FVE byl uplatněn odpočet daně dle § 72 odst. 5 zákona o DPH ve znění do 31. 3. 2011 jen v poměru odpovídajícím použití pro ekonomickou činnost, dodanění dle § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH by se u soukromé spotřeby a bezúplatného dodání vyrobené elektřiny neprovádělo, a to ani před ani po 1. 1. 2013. Vzhledem k obsahu § 78 zákona o DPH ve znění do 31. 3. 2011 by se neprováděla ani úprava odpočtu daně původně uplatněného jen v poměrné části odpovídající rozsahu použití pro ekonomickou činnosti, pokud by nedošlo ke změně použití ve vazbě na uskutečněná plnění s nárokem na odpočet a osvobozená plnění bez nároku na odpočet.

 

FVE pořízena a odpočet uplatněn po 1. 4. 2011
S ohledem na právní úpravu odpočtu daně dle § 75 a § 78 zákona o DPH ve znění platném od 1. 4. 2011 se neprovádí dodanění soukromé spotřeby vyrobené elektřiny ani jejího bezúplatného dodání prostřednictvím fikce dodání zboží dle § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH. Rozsah spotřeby nesouvisející s ekonomickou činností plátce se promítá prostřednictvím změn v poměrném koeficientu každého jednotlivého roku do úpravy odpočtu daně prováděné ve lhůtě pro úpravu odpočtu daně. Skutečnost, že zelený bonus není od tohoto data úplatou za poskytnutou službu, neznamená ztrátu nároku na odpočet daně od prvopočátku, byl-li uplatněn před 1. 1. 2013.

 

Dokumenty ke stažení:

Informace GFŘ k uplatňování nároku na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách (20.1.2014)

 

Zdroj: Generální finanční ředitelství