Více času na podstatné

Úspěšné spojení českého, slovenského, maďarského a rumunského denního trhu s elektřinou

19.11.2014 20:14

Dnes byl úspěšně spuštěn CZ-SK-HU-RO Market Coupling (4M MC), propojující denní trhy s elektřinou Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska, který tak nahradil CZ-SK-HU Market Coupling. Informoval o tom tuzemský Operátor trhu s elektřinou (OTE).

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cesky-trh-s-elektrinou-se-po-slovensku-a-madarsku-spojil-i-s-rumunskem-1138368#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Podle informace všech zúčastněných stran projektu je propojení denních trhů s elektřinou na principu implicitní alokace přeshraničních kapacit první den po spuštění funkční včetně všech procesů a funkcí tak, jak bylo naplánováno.

Propojení trhů umožňuje další efektivitu obchodování a přidělování přeshraničních kapacit, což by mělo vést k vyšší bezpečnosti dodávek elektrické energie, vyšší likviditě a nižší volatilitě cen.

Projekt začal v srpnu 2013 s cílem rozšířit CZ-SK-HU Market Coupling o Rumunsko a implementovat řešení Price Coupling of Regions (PCR). Provozovatelé přenosových soustav (ČEPS, SEPS, MAVIR a Transelectrica) spolu s energetickými burzami (OTE, OKTE, HUPX a OPCOM) s podporou národních energetických regulátorů (ERÚ, ÚRSO, MEKH a ANRE) spolupracovali v rámci společného projektu s cílem vyvinout a implementovat všechna nezbytná řešení, která zajistí technickou a procesní kompatibilitu 4M MC s cílovým evropským řešením, které je již implementováno v jiných propojených evropských regionech.