Více času na podstatné

Úsporná opatření Vlády ČR: jeden regulátor a nové Ministerstvo hospodářství

11.04.2013 08:41

Vláda včera projednala úsporná opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě pro rok 2014, jejichž realizace povede k úspoře téměř 8,6 miliardy korun. Nově by mělo dojít ke sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy do nového Ministerstva hospodářství a dále by měl být vytvořen jeden regulátor pro sektorová odvětví.

Průběžná zpráva, kterou vláda projednala, navazuje na usnesení vlády z ledna letošního roku o exekutivních opatřeních. Ta nyní doplňuje o pět nových projektů nadresortního charakteru. Jejich harmonogram a obsah jednotlivých kroků bude rozpracováván v průběhu následujících měsíců.

 

Jedná se o následující projekty:

  1. sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy do nového Ministerstva hospodářství,
  2. vytvoření Agentury pro poskytování rehabilitací jako jediné instituce pro rehabilitaci a rekreaci příslušníků bezpečnostních a ozbrojených sborů,
  3. revizi výkaznictví, evidencí a sjednocení resortních statistických zjišťování,
  4. převedení činnosti Státní energetické inspekce na Českou obchodní inspekci, Energetický regulační úřad a Ministerstvo průmyslu a obchodu,
  5. vytvoření jednoho regulátora pro sektorová odvětví.

 

Premiér Petr Nečas poznamenal, že došlo k řadě redukčních kroků, ke kterým patří např. sloučení pozemkového fondu a úřadu v jeden státní pozemkový úřad, od ledna letošního roku, s rychlým úsporným efektem: „Chci zdůraznit, že schválené a prováděné návrhy, vedou k úspoře více než 8,5 mld. korun již pro příští rozpočtový rok,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Vláda pověřila jednotlivé zodpovědné ministry realizací projektů v gesci jejich úřadů. Přijatá opatření budou následně promítnuta do návrhu státního rozpočtu na rok 2014 a střednědobého výhledu na roky 2015 a 2016.

Vyhodnocení úsporných opatření realizovaných od ledna do dubna letošního roku bude vládě předloženo ke konci dubna.