Více času na podstatné

V Budapešti se sešla Visegrádská čtyřka

25.02.2010 12:14

Hlavním tématem summitu bylo propojení energetické infrastruktury členských zemí Visegrádské čtyřky

 

Premiér Jan Fischer se zúčastnil summitu V4 v Budapešti, jehož hlavním tématem bylo propojení energetické infrastruktury zemí visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, spolu se zeměmi západního Balkánu. Summitu se zároveň zúčastnili i zástupci Bulharska, Chorvatska, Srbska či Rumunska či zvláštní vyslanec pro energetiku USA.

 

Společné jednání se týkalo především snahy dlouhodobé spolupráce v energetické oblasti, která přispěje k energetické bezpečnosti regionu. Zástupci jednotlivých států se na jednání snažili shodnout především na postupu v případě, že by opět nastala podobná situace jako loňská plynová krize, která zasáhla státy střední a východní Evropy. Hlavními tématy společného jednání bylo propojení energetické infrastruktury s Chorvatskem, Srbskem a dalšími státy na Balkáně a stavba nového plynovodu Nabucco. Ten má vést z oblasti Kaspického moře přes Turecko a sníží tak závislost evropských států na plynu z Ruska. Nový plynovod South Stream, který povede přes Bulharsko, Řecko, Srbsko a Maďarsko, se má stát jeho významným konkurentem. "Diverzifikace zdrojů je pro energetickou bezpečnost klíčová," uvedl na summitu V4 premiér Jan Fischer.

 

Předseda české vlády se před summitem setkal také s americkým velvyslancem pro energetiku Eurasie Richardem Morningstarem. Společně jednali především o rozvoji jaderné energetiky v České republice, konkrétně o dostavbě jaderné elektrárny Temelín