Více času na podstatné

V Česku vzniká nový projekt na podporu strojírenského průmyslu v zahraničí

11.04.2014 07:46

Svaz strojírenské technologie společně s partnery pořádá 10. a 11. června v Praze konferenci s názvem Strojírenské fórum. „Otevírá se tím nový prostor pro jedinečné setkání zástupců napříč celým strojírenským oborem,“ říká Petr Zemánek, ředitel Svazu strojírenské technologie. Na fóru bude poprvé představen v České republice unikátní katalog svazů a výrobců ze všech odvětví strojírenství „Made in CZ Industry“. Ten bude sloužit jako oficiální tiskovina pro prezentaci českých strojírenských firem v zahraničí.

První ročník konference vznikl ve spolupráci s řadou odborných asociací. V pražském hotelu Andel’s budou s představiteli průmyslových firem hovořit zástupci svazů, ministerstev průmyslu a obchodu, financí i školství, České exportní banky, EGAPu a řada dalších.

„Chceme zde otevřeně diskutovat o možnostech a principech čerpání fondů EU a jejich vlivu na růst konkurenceschopnosti strojírenských firem,“ říká Petr Zemánek. „Jde o první ročník odborného fóra, ve kterém chceme dále pokračovat.“ Závěry a doporučení konference budou prezentovány na zasedání Valného shromáždění Evropské asociace obráběcích strojů CECIMO v červnu 2014 v Praze.

Novým počinem na českém trhu je katalog „Made in CZ Industry“.  Ten představí jak svazy, jejichž součástí jsou české strojírenské firmy, tak i samotné výrobce. Katalog bude distribuován jako oficiální tiskovina zapojených svazů a MPO na prezentacích České republiky v zahraničí. Bude také k dispozici účastníkům na červnovém zasedání Evropské asociace obráběcích strojů v anglické mutaci.

A na jaká témata se mohou účastníci dále těšit? Prezentace se budou týkat finanční problematiky, certifikace a licencování vývozu ve strojírenství, reálných možností zvýšení konkurenceschopnosti českých firem na zahraničním trhu i otázce, jak mohou inovace změnit strojírenství.

„Součástí fóra je také doprovodná výstava, která je příležitostí pro osobní setkání, diskuse a udržování kontaktů, které k podnikání neodmyslitelně patří. Proto se v našich přípravách soustředíme i na posílení společenské stránky akce,“ doplnil Aleš Pohl ze společnosti Exponex, pořadatel akce.

 

O konferenci:

Název: Strojírenské fórum 2014

Kdy:  10. – 11. 6. 2014
Kde:  ANDEL‘S HOTEL PRAGUE ****, Stroupežnického 21, Praha
Více na: www.strojirenskeforum.cz