Více času na podstatné

V Curychu staví z recyklovaného betonu, v okolí ho nabízí už deset dodavatelů

25.11.2019 19:39

Město Curych ročně staví nové veřejné budovy za 370 miliónů Eur. Už v roce 2002 dokončili školu “Im Birch“, která obsahovala 80 % recyklovaného betonu. Vycházeli z předpokladu, že recyklovaný beton ušetří místo na skládkách a sníží množství primárních materiálů použitých na stavbě. V roce 2005 pak město zavedlo povinnou výstavbu veřejných budov s recyklovaným betonem. Od té doby je při stavbách veřejných budov využíván vždy, když je to technicky možné. To zvýšilo průměrný podíl recyklovaného materiálu v betonu, v některých případech až na 98 %.

V období 2005 až 2018 bylo v průměru ročně použito 18,400 m3 betonu, z čehož 90 % (tj. 17,000 m3) bylo vyrobeno z recyklovaného materiálu. To vše aniž by to jakkoli narušovalo kvalitu nebo bezpečnost budov. Navíc v Curychu zjistili, že recyklovaný beton má přibližně stejnou cenu jako beton z přírodních zdrojů (nebo je o něco málo levnější).

Curych tím doslova způsobil systémovou změnu na místním stavebním trhu. Poptávka při veřejných stavebních zakázkách ovlivnila nabídku a namísto původně jediného dodavatele schopného nabídnout recyklovaný beton se nyní v oblasti Curychu nachází až deset takových dodavatelů. Více informací o přístupu města Curych je k dispozici zde. Město za své aktivity také letos získalo ocenění Procura+ v kategorii Procurement Initiative of the Year 2019.