Více času na podstatné

V letech 2012 - 2014 vznikla protipovodňová opatření za 8,5 miliardy korun

15.04.2015 15:01

Vláda dnes vzala na vědomí zprávu o plnění programů prevence před povodněmi. Zpráva mimo jiné shrnuje výsledky posledních dvou let Programu prevence před povodněmi II Ministerstva zemědělství, který skončil koncem roku 2014. Loni začal Program prevence před povodněmi III.

V letech 2012 - 2014 se na plnění programů prevence před povodněmi v České republice vynaložilo přibližně 8,5 miliardy korun. Finančně nejnáročnější programy jsou v gesci Ministerstva zemědělství (asi 5,7 miliardy korun) a Ministerstva životního prostředí (2,8 miliardy korun). Peníze poskytl státní rozpočet, úvěr u Evropské investiční banky a výnosy z privatizace.

V roce 2014 již nebyly zahájeny nové stavby, ale byly pouze dofinancovány zbývající akce druhé etapy Programu prevence před povodněmi, především ty, jejichž výstavbu zpozdily povodně v roce 2013.

Program Podpora prevence před povodněmi II fungoval v  letech 2007 až 2014. Byl zaměřen na technická opatření podél vodních toků, opatření zvyšující schopnost zadržení vody, zvyšování bezpečnosti vodních děl a vypracování studií odtokových poměrů a stanovování záplavových území. Program pomohl financovat 379 investičních akcí. Celkové náklady programu činily 11,2 miliard korun, z toho 10,1 miliard bylo poskytnuto formou dotací a 1,1 miliard korun bylo financováno z vlastních zdrojů měst a obcí.

O rozmístění protipovodňových opatření se můžou lidé informovat prostřednictvím nové vizuální aplikace Ministerstva zemědělství – Stavební akce programu Prevence před povodněmi II, která je umístěna na webových stránkách Ministerstva (www.eagri.cz). Aplikace umožňuje najít podrobné údaje o jednotlivých stavbách programu včetně lokálního umístění na podrobných mapách a fotodokumentace.