Více času na podstatné

V metropoli pracuje Peel Jet, který pouze vysokým tlakem vody spravuje silnice

19.08.2016 09:40

Pražské služby si pořídily téměř jedenáctimetrový vůz využívající proud vody. Peel Jet je využíván zejména ke zlepšení smykových vlastností vozovky, ekologickému odstraňování vodorovného značení, olejových skvrn či ke klasickému čištění a údržbě komunikací.

Peel Jet zlepšuje smykové vlastnosti opotřebovaných povrchů silničních komunikací prostřednictvím vodního paprsku o tlaku 2 500 bar. Veškerá činnost je čistě na vodní bázi bez přidání jakýchkoliv dalších nežádoucích složek. Zdrsnění povrchu vozovky je okamžité a nedochází k povrchovému poškození či zbytečným ekologickým dopadům.

"Technologická voda je čerpána z kombinovaných zásobníků o objemu 10m3 do vysokotlakého čerpadla a následně putuje až na povrch komunikace, kde pomocí rotujícího disku osazeného tryskami odvede svoji práci. Voda je pak vysávána zpět do prostor na použitou vodu v zásobníku. Pracovní cyklus je uzavřený. Použitá voda se tedy nedostává volně do přírody. Celý proces je absolutně bezprašný. Za strojem zůstává pouze vlhká stopa", popisuje vedoucí provozně ekonomického odboru Pražských služeb Ing. František Hodan.

 

 

Peel Jet také šetrně odstraňuje vodorovné dopravní značení, aniž by poškozoval povrch vozovky, jak tomu bývá u frézování či otryskávání s přidáním abraziv (např. brokování).  V neposlední řadě lze technologii Peel Jet nasadit na hloubkové čištění a údržbu komunikací a také letištních přistávacích a startovacích ploch od zbytků pneumatik dosedajících letadel.

"V této velikosti byly na světě vyrobeny dosud pouze 4 stroje této technologie. Podobné vozidlo kupříkladu brázdí přistávací plochy na anglickém letišti Heathrow," doplnil tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Nosičem technologie je téměř 11 metrů dlouhý  a  2,5 metrů široký čtyřnápravový Mercedes Benz Arocs 3240 se zadní samořiditelnou nápravou. V noci ze středy na čtvrtek bylo vozidlo nasazeno při pracích v tunelu Mrázovka.