Více času na podstatné

V Polsku se rozvíjí trh s větrnou energií

08.02.2012 08:28

Více než 2,6 miliardy polských zlotých bylo v roce 2011 proinvestováno do segmentu větrných elektráren, přičemž dánské, portugalské, německé a španělské firmy investovaly v loňském roce do větrné energie v Polsku více než miliardu zlotých.

Podle polského deníku Warsaw Voice větrná energie patří v současnosti mezi jedno z nejrychleji rozvíjejících se odvětví, o čemž svědčí i statistiky pořízeny za minulý a předminulý rok, když v září loňského roku měli větrné elektrárny celkovou kapacitu 1480 MW, což je o 370 MW více než v předchozím roce.

I přesto, že Polsko má vhodné podmínky pro rozvoj větrných elektráren, a to hlavně v severních regionech Pomerania a Suwalki, polské firmy nadále zaostávají za zahraničními giganty ve výrobě energie z větru. Polská energetická společnost PGE se však snaží vybudovat tyto elektrárny na Baltském moři, ale podle slov odborníků bude trvat nejméně pět let, dokud se všechny projekty uvedou do provozu.

Největší polská větrná elektrárna má celkovou kapacitu 120 MW, což však začíná být nedostatečné av nových plánech se hovoří o zvýšení alespoň na 300 500 MW. Vybudování 1 MW výkonu větrných elektráren stojí přibližně 7 milionů polských zlotých (1,67 milionu. Eur - pozn. Red.), Přičemž doba návratnosti je až devět let.

Z hlediska příjmů z výroby energie z větru tvoří třetinu příjmů samotný prodej elektřiny, zatímco dvě třetiny pocházejí z tzv. zelených certifikátů. V Polsku dostanou producenti za 1 MWh 110 eur, což je o 20 eur více než v sousedním Německu.

 

Zdroj: www.energie-portal.sk