Více času na podstatné

V Praze byla představena publikace Světového energetického výhledu

06.04.2018 15:57

Světový energetický výhled je každoročně nejočekávanější publikací Mezinárodní energetické agentury, ve kterém predikuje budoucí vývoj na základě nejnovějších dostupných dat a vlastních analýz. Aktuální vydání popisuje svět v energetické transformaci a zdůrazňuje hlavní změny v oblasti energetiky, které jsou hnány především rychlým rozšiřováním a snižováním pořizovacích cen čistých technologií.

Agentura v publikaci například předpovídá, že v příštích 25 letech bude rostoucí energetická poptávka uspokojována hlavně obnovitelnými zdroji a zemním plynem. Především solární energie je a bude jedním z nejlevnějších zdrojů elektřiny, a to zejména díky budoucímu rozšiřování tohoto typu výroben elektřiny v Číně a Indii. Naopak v Evropské unii to bude po roce 2030 síla větru, která bude ve výrobě elektrické energie číslem jedna. Agentura také předpovídá další rozšiřování elektromobilů, které nastane i díky vládní podpoře a klesajícím cenám baterií.

Autoři zprávy dále vysvětlují, že prim budou v energetickém průmyslu zcela jistě hrát především rozvojové země v čele s Indií. Ekonomika těchto zemí roste rapidním tempem, stejně jako jejich populace. Fatih Birol také zdůraznil, že globální rozvoj jaderné energetiky aktuálně není dostatečný pro dosažení dlouhodobých dekarbonizačních cílů a i přes to, že se rozvoj jaderné energetiky přesouvá do Asie, je důležité, aby rozvoj pokračoval i v Evropě u států, které mají pozitivní vnímání této technologie a zkušenosti s jejím provozem. Další informace ZDE