Více času na podstatné

V projevu se V. Klaus vyjádřil i k obnovitelným zdrojům energie

29.10.2012 13:52

Prezident Václav Klaus pronesl projev u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Podle něj stát ztrácí autoritu a oslabují ho zadlužování, množství nepřehledných zákonů, snahy o centralizování Evropy a laxnost k porušování demokratických principů, uvedl server iDNES.cz. Projev se dotkl i obnovitelných zdrojů energie.

Dle názoru V. Klause se prostřednictvím médií daří prosazovat zájmy malých, ale mocných - a často i mezinárodně propojených - nátlakových a lobbystických skupin, schovaných v různě pojmenovaných nevládních organizacích. Exemplárním případem jejich úspěchu je to, co se událo kolem tzv. obnovitelných zdrojů energie, kdy naše zákony umožnily ničím neospravedlnitelné zisky těm, kteří se při přípravě těchto zákonů dokázali rychleji zorientovat, nebo si je dokonce ušili sobě na míru.

Tyto zisky nejsou efektem mimořádné účinnosti těchto energetických zdrojů, ale efektem státních dotací, které daňoví poplatníci splácejí vysokými daněmi a spotřebitelé vysokými cenami energie, potravin a dalších komodit. Pozitivní nejsou ani dopady na životní prostředí, kvůli kterému se to vše údajně dělalo. Stovky miliard eur, dolarů i korun už byly vyhozeny - nikoli do větru, ale do zcela konkrétních kapes těchto navenek „idealistických“ skupin a hnutí, nebo těch, kdo z jejich aktivit profitují.

 

Zdroje: iDNES.cz, projev prezidenta Václava Klause k 28. říjnu