Více času na podstatné

V roce 2014 klesnou regulované ceny elektřiny a plynu

29.11.2013 12:11

Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes na tiskové konferenci představit důležitá cenová rozhodnutí, která budou mít významný vliv na regulovanou část ceny energií - elektřiny a plynu na příští rok. V roce 2014 dojde k významnému snížení regulované části konečné ceny elektřiny, a to z důvodu poklesu většiny jednotlivých složek regulovaných cen. Důsledkem všech  faktorů je, že celková regulovaná část konečné ceny elektřiny pro domácnost poklesne pro rok 2014 v průměru o 10,8 %. Co se týče podporovaných zdrojů energie, tak v roce 2014 dochází k vypsání provozní podpory pro nové výrobny elektřiny využívající energii vody a dále pak pro  výrobny elektřiny využívající energii větru, biomasy a geotermální energii, které splní určit podmínky. U stávajících zdrojů byly navýšeny výkupní ceny o zákonnou 2% indexaci u všech OZE, s výjimkou výroben spalujících biomasu a bioplyn. Cena za distribuci plynu zahrnující přepravu plynu českým zákazníkům v průměru klesá. Průměrný pokles této složky ceny za všechny kategorie zákazníků v ČR činí 5,75 %.

 

Změny cen v elektroenergetice pro rok 2014

V roce 2014 dojde k významnému snížení regulované části konečné ceny elektřiny, a to z důvodu poklesu většiny jednotlivých složek regulovaných cen. Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny, což příznivě ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě a dále meziroční pokles ekonomických indexů.

Rovněž se příznivě projevuje efektivní nákup podpůrných služeb na zajištění rovnováhy bilance výkonu v elektrizační soustavě a vliv korekčního faktoru z minulých let, který snižuje cenu za systémové služby zajišťované společností ČEPS, a. s. V neposlední řadě novelou zákona č. 165/2012 Sb., o  podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů dochází k zastropování ceny na krytí nákladů spojených s podporou POZE ve výši 495,- Kč/MWh, což je proti současnému roku rovněž znatelné snížení.

Důsledkem všech uvedených faktorů je, že celková regulovaná část konečné ceny elektřiny pro domácnost poklesne pro rok 2014 v průměru o 10,8 %. Cena za činnost pro operátora trhu v elektroenergetice pro rok 2014 se nepatrně snížila z hodnoty 7,56 na hodnotu 7,55 Kč/MWh.

Tato cena obsahuje:

  • cenu za činnost operátora trhu ve výši 3,55 Kč/MWh,
  • zvláštní poplatek dle § 17d zákona č. 458/2000 Sb. ve výši 2 Kč/MWh,
  • Cenu na úhradu nákladů operátora trhu související s POZE ve výši 2 Kč/MWh.

 

 

 

a) Domácnosti

Celkový průměrný meziroční pokles nákladů za dodávku elektřiny u domácností při srovnání stejného charakteru a výše odběru pro rok 2014 činí 10,9 % (bez uvažování vlivu DPH a daně z elektřiny), přičemž průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky pro domácnosti činí 10,8 %, neregulovaná cena silové elektřiny včetně obchodní marže klesá v průměru o 11,1 %.

Změna cen pro konkrétního zákazníka se však bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou sazbou, odlišným charakterem odběru, množstvím spotřebované elektřiny, ale i volbou dodavatele silové elektřiny, což má často značný vliv na neregulovanou složku ceny.

 

 

b) Malí podnikatelé

V případě maloodběru elektřiny podnikatelů na hladině nízkého napětí (NN) je průměrný meziroční pokles celkové ceny dodávky srovnané na stejné  potřeby elektřiny a charakteru odběru ve výši 10,6 %. Opět zde platí, že změna ceny pro konkrétního odběratele se bude lišit s ohledem na zvolenou sazbu, charakter a množství spotřeby, ale i dodavatele elektřiny a rovněž i na region, kde je zákazník připojen.

 

 

c) Ceny pro velkoodběratele
Obdobné principy platí i pro velkoodběratele. Pokles průměrné ceny dosahuje hodnoty 12,2 % pro odběratele na napěťové hladině velmi vysokého napětí (VVN), respektive 11,5 % na hladině vysokého napětí (VN), opět za předpokladu stejné úrovně spotřeby. Průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky na hladině VVN dosahuje 13 %, pro hladinu VN tento pokles činí 11,3 %. Neregulovaná cena silové elektřiny včetně obchodní marže klesá v průměru o 11,8 %. Tyto hodnoty je však třeba považovat za informativní, neboť převážná většina velkoodběratelů má od svých dodavatelů stanoveny individuální ceny silové elektřiny, které nemá ERÚ k dispozici a nelze je tedy do tohoto srovnání zakalkulovat.

 

Podpora pro podporované zdroje energie

Výkupní ceny pro elektřinu z obnovitelných zdrojů energie (OZE) ve výrobnách uvedených do provozu v roce 2014 jsou stanoveny v souladu s platným zněním zákona č. 165/2012 Sb., aby bylo dosaženo patnáctileté doby prosté návratnosti investic za podmínky splnění technických a ekonomických  parametrů stanovených vyhláškou č. 347/2012 Sb., kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů, ve znění pozdějších předpisů.

V souladu s novelou zákona č. 165/2012 Sb., dochází k vypsání provozní podpory pro nové výrobny elektřiny využívající energii vody a dále pak pro  výrobny uvedené v přechodných ustanoveních novely zákona. Jedná se o nové výrobny elektřiny využívající energii větru, biomasy a geotermální energii, které splnily podmínky přechodného ustanovení.

 

Zásadní změny v nastavení podpory pro rok 2014 jsou tedy následující:

  • Nebyla vypsána podpora (dle zákona č. 165/2012 Sb.) pro nové výrobny:

o Bioplyn (včetně skládkového plynu a kalového plynu)
o Fotovoltaické elektrárny
o Biometan
o Biokapaliny

  • U stávajících zdrojů byly navýšeny výkupní ceny o zákonnou 2% indexaci u všech OZE, s výjimkou výroben spalujících biomasu a bioplyn.
  • U nových i stávajících zdrojů došlo k zohlednění meziročního poklesu ceny silové elektřiny, které se projevilo zvýšením (zachováním) výše zelených bonusů.
  • Omezení možnosti volby dvoutarifního pásma provozování (špičkování) pro MVE.
  • Nebyla vypsána podpora pro kategorii stávajících spaloven komunálního odpadu podle bodu 1.7 cenového rozhodnutí (spalování biomasy). Podpora těmto výrobnám je umožněna pouze zeleným bonusem za elektřinu (v základní a doplňkové sazbě) vyrobenou v procesu kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET).
  • Zvýšení zelených bonusů pro společné spalování biomasy a různých zdrojů energie z důvodu zohlednění změny parametrů, především pokles ceny povolenek, uhlí a oslabení kurzu koruny vůči euru.

Malé vodní elektrárny
U malých vodních elektráren byly přesněji vymezeny podmínky, které je nutné splnit, aby bylo možné nárokovat podporu ve dvoutarifním pásmu provozování.

Biomasa
Pro spalování biomasy v kategoriích O1, O2, O3, ve výrobnách uvedených v roce 2014 došlo k poklesu výkupní ceny z důvodu vyššího důrazu na uplatnění užitečného tepla. Toto je naopak zohledněno v doplňkových sazbách v rámci podpory KVET. U výroben elektřiny využívající biomasu společným spalováním byl zvýšen zelený bonus z důvodu zohlednění poklesu ceny uhlí a emisních povolenek.

Větrné elektrárny
U nově budovaných větrných elektráren došlo k nastavení výkupní ceny o 5 % nižší proti roku 2013 v souladu s § 12 odst. 6 zákona č. 165/2012 Sb.

KVET do 5 MW
U výroben KVET do 5 MW byly přesunuty palivové náklady pro zemní plyn do doplňkové sazby, a tím bylo dosaženo částečné diverzifikace podpory podle použitého druhu paliva a snížení základních sazeb. Zároveň došlo k rozšíření doplňkových sazeb o nové kategorie s cílem motivovat ke zvýšení uplatnění užitečného tepla.

KVET nad 5 MW
V kategorii KVET nad 5 MW byla zavedena detailnější diverzifikace výše podpory, kdy k parametru ÚPE (parametr úspory primární energie) byl přidán další parametr účinnosti výroby energie. Zároveň byla vypsána motivační kategorie pro nové a rekonstruované výrobny.

 

Ceny regulovaných ceny plynu na rok 2014

 

  • Regulované složky ceny dodávky plynu tvoří pro domácnosti a maloodběratele v roce 2014 přibližně 19,08 % z celkové ceny dodávky plynu.
  • Cena za přepravu plynu zákazníkům v ČR pro rok 2013 klesá o 13,05 %.
  • Cena za distribuci plynu zahrnující přepravu plynu českým zákazníkům v průměru klesá. Průměrný pokles této složky ceny za všechny kategorie zákazníků v ČR činí 5,75 %.
  • Cena za zúčtování operátorem trhu se pro rok 2014 snížila z částky 2,16 Kč/MWh na 2,13 Kč/MWh.
  • K nárůstu průměrných cen regulovaných položek dojde pro rok 2014 pouze u provozovatele distribuční soustavy E.ON Distribuce, a. s., pro kategorie zákazníků domácnosti a maloodběratelé, a to o 12,88 %. Nárůst průměrné ceny u této kategorie zákazníků společnosti E.ON Distribuce, a. s., je způsoben zejména nárůstem hodnoty upravených povolených výnosů, který byl především způsoben kladnou hodnotou korekčního faktoru pro licencovanou činnost distribuce plynu (vycházející z rozdílu plánovaných povolených výnosů na rok 2012 a skutečných tržeb za rok 2012) a také snížením celkových plánovaných technických jednotek přibližně o 119 tis. MWh. Vzhledem ke struktuře a stavu distribuční soustavy E.ON Distribuce, a. s., se na úhradě zvýšených upravených povolených výnosů (tj. uznaných prostředků na provoz distribuční soustavy) tedy podílí menší počet zákazníků
    s nižší spotřebou.

 

 

 


 

Dokumenty ke stažení: