Více času na podstatné

V soutěži Cirkulujme! zvítězil animovaný film Anežky Holé

23.06.2022 15:50

Vítězství v prvním ročníku soutěže pro základní a střední školy s názvem Cirkulujme! patří Anežce Holé, žákyni deváté třídy Základní školy Kolín V. Za svůj krátký animovaný film získala ocenění Absolutní vítěz a Nejlepší projekt ZŠ. Nejlepším středoškolským projektem je koncept Stelly Liškové, studentky kvinty Gymnázia Elišky Krásnohorské. Soutěž uspořádala Iniciativa Zálohujme.cz společně se studentskou organizací Studentská energie národa (SEN).

Soutěž pro školy s názvem Cirkulujme! odstartovala online hodinou vhodnou k doplnění environmentální výuky. Úvodní webinář s předními odborníky na udržitelnost žákům a studentům představil základní principy cirkulární ekonomiky v teorii i praxi. Na online webinář se přihlásilo 51 škol, soutěžní práci na téma: „Jak můžete ve svém každodenním životě využít principy cirkulární ekonomiky? Dokážete minimalizovat produkci odpadů v domácnosti nebo znovu používat zdánlivě jednorázové výrobky?“ odevzdalo 23 žáků a studentů. „Překvapilo nás, jak kreativně mladí lidé toto poměrně složité téma uchopili. Práce, které nám poslali nabízí celou řadu řešení, jak přestat plýtvat cennými surovinami, a navíc je většina projektů velmi kvalitně zpracována,“ komentuje mluvčí iniciativy Zálohujme.cz Andrea Brožová.

Porotu nejvíce zaujal snový animovaný film Anežky Holé, která diváka svým dílem zve do vlastní utopické vize ideálního světa. „Pozoruhodná je vysoká úroveň zpracování celého díla, kde se potkává informační hodnota s precizní filmařinou, která nás u žákyně základní školy mile překvapila,“ doplňuje Andrea Brožová. Za nejlepší projekt v kategorii středních škol porota označila prezentaci Stelly Liškové. „Oceňujeme především komplexní přístup. Studentka hledá cesty k redukci veškerého odpadu v domácnosti a přichází s řešeními, které se týkají nejrůznějších obalů, oblečení, nábytku, potravin i energií,“ popisuje Tadeáš Vylita ze Studentské energie národa.

„Ze spolupráce se studenty, z jejich nadšení a aktivity máme obrovskou radost. Naše iniciativa je založena na úsilí chovat se k životnímu prostředí tak, aby se za nás budoucí generace nemusely stydět. A cirkulární ekonomika je tou správnou cestou. Co přesně to znamená jsme studentům i učitelům přiblížili prostřednictvím webináře a soutěže a vysoká kvalita odevzdaných prací ukazuje, že mladým lidem na budoucnosti životního prostředí záleží,“ doplňuje Andrea Brožová, mluvčí iniciativy Zálohujme.cz.
Vítězné práce již brzy na: www.cirkulujme.cz

 

O iniciativě Zálohujme.cz:
Iniciativa usiluje o celospolečenskou debatu o možnostech zavedení systému vratných záloh na nápojové PET lahve a plechovky v Česku. Došlo by tak k posílení principů oběhového hospodářství. Hledá možnosti, jak zlepšit sběr nápojových PET lahví a plechovek, aby se po použití nestávaly bezcenným odpadem, ale plnohodnotnou surovinou umožňující recyklaci „z lahve do lahve“. Více na: www.zalohujme.cz

Zakládající členové: Mattoni 1873, Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN), Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT);

Členové: Sdružení místních samospráv ČR, Rodinný pivovar BERNARD, a.s., Sodovkárna Kolín, Tradiční pivovar v Rakovníku, a. s., KRAKONOŠ, spol. s r.o., Žatecký pivovar, spol. s r.o., DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, DUP – družstvo – pivovar Poutník, WTS-J, a.s., Jarošovský pivovar, AGS Trade, s.r.o. (Secco+), Great Expectations, s.r.o., Trash Hero Czech Republic, z.s., Rádio Impuls, RunCzech, Nadace Partnerství, Chaloupky, z.s., Divadlo Aqualung, FO4EST, z.s.,  Klub Českých Turistů – Oblast Karlovarský Kraj, RespON, Kofola ČeskoSlovensko, Budějovický Budvar, národní podnik.