Více času na podstatné

V. Špidla: Česká diskuse o budoucí podobě energetiky je na začátku, anebo vůbec neexistuje. Je to škoda, ztrácíme příležitost zachytit nové trendy.

22.10.2012 11:57

 

Česká diskuse o budoucnosti energetiky je stále ještě na začátku nebo vůbec neexistuje. Soustřeďuje se jenom na několik více méně technických otázek a nebere v úvahu celou šíři problému. V České republice představuje elektřina jen 18 % konečné spotřeby energie, ale polovinu spotřeby energetických zdrojů spotřebujeme na výrobu elektřiny, zbytek dodává teplo a pohání dopravu.
Další otázkou našeho uvažování je problém času. Investiční cyklus v energetice činí čtyřicet let. Inovační cyklus od objevu k optimálnímu uplatnění ve společnosti je ještě delší.
Znamená to, že energetika v příštích čtyřiceti letech bude užívat postupy, které známe již dnes. Nemůžeme počítat s nějakým zázračným průlomem. Rozhodně nebude v plném provozu jaderná fúze. Pro příští cyklus máme tedy k dispozici úspory, na fosilních zdrojích založenou energetiku, jadernou energetiku a obnovitelné zdroje.
 
Celý článek čtěte na denikreferendum.cz ZDE.

 

 

Zdroj: www.denikreferendum.cz