Více času na podstatné

V USA dnes začíná summit OSN o klimatických změnách

23.09.2014 08:07

Aktualizováno V New Yorku se v neděli sešla historicky největší demonstrace na podporu boje proti změnám klimatu. A dnes tam začíná globální klimatický summit, který svolal šéf OSN Pan Ki-mun. Pozornost se směřuje k prosinci příštího roku, kdy se má v Paříži podepisovat nová klimatická dohoda. Právě šéf Spojených národů hostí v sídle organizace v New Yorku globální klimatický summit, na kterém se mají sejít vrcholní politici zemí OSN, ale také zástupci byznysu a nevládních organizací.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN, chce povzbudit jednání o nové klimatické dohodě, která má navázat na Kjótský protokol. Půjde však pravděpodobně o poslední velkou schůzku před konferencí v Paříži, kde se má v prosinci příštího roku podepsat právě nová globální dohoda. Státy OSN jednají o vzniku nové klimatické dohody už několik let.

 

 

Poslední klimatická konference na konci roku 2013 ve Varšavě přitom skončila jen těžce vybojovaným kompromisem. Státy by měly nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2015 předložit své návrhy, jak chtějí přispět k boji se změnou klimatu. Nejedná se ale o závazná čísla, kterých by se země musely později skutečně držet. Více ZDE.   


AKTUALITY:

23.9.2014: ČeskéNoviny.cz: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při oficiálním zahájení klimatického summitu v New Yorku vyzval svět ke změně kurzu tváří v tvář globálnímu oteplování, které podle něj ohrožuje mír i prosperitu. Historicky největší schůzky ke klimatickým změnám se účastní více než 120 světových politiků. Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Víáce ZDE

23.9.2014: CEBRE: Koalice B20, jež reprezentuje na 6,7 milionu malých, středních a velkých firem ze zemí G20, včera vydala doporučení pro oblast energetiky před summitem OSN, který se bude konat v New Yorku. Mezi hlavní priority koalice patří větší zapojení soukromých firem do energetického sektoru, zajištění rovnováhy mezi energetickou bezpečností, konkurenceschopností a ekologickými politikami a také podpořit výzkum a vývoj v oblasti energetiky. Prohlášení naleznete ZDE.

 

 

Zdroj: EurActiv.cz