Více času na podstatné

V ŽDB Drátovna šetří ovzduší díky vozíkům na zemní plyn

20.08.2014 14:35

Vysokozdvižné vozíky v dceřiné firmě Třineckých železáren ŽDB Drátovna v Bohumíně jezdí na zemní plyn. Šetří tak náklady na pohonné hmoty i ovzduší v halách, v nichž pracují lidé.

Podle ředitele společnosti ŽDB Drátovna Januše Szkuty se investice vyplatila. „Na pohonných hmotách jde až o 50% úsporu nákladů, která je dána rozdílem ceny plynu a nafty,“ podotýká. Jde v řádech o stovky tisíc korun ročně. Významným přínosem je ekologický rozměr investice. Všechny vozíky se většinu času ve třísměnném provozu pohybují v halách, kde převáží materiál i hotové výrobky. „Minimální exhalace plynem poháněného vozidla mají příznivý dopad na pracovní prostředí zaměstnanců. A to jak řidičů vysokozdvižných vozíků, tak pracovníků u tažírenských linek, skladových a dalších prostor,“ dodává Januš Szkuta.

Vysokozdvižné vozíky firma využívá ve všech logistických tocích. Tedy jak k převážení vstupního materiálu - válcovaného drátu, polotovarů, tak hotových výrobků. K dispozici jich má v podniku zhruba 50, obsluhuje je asi stovka řidičů ve vícesměnném provozu. Výměnu za vozíky s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) čeká polovina z nich, a to v provozech Tažírna patentovaného drátu a Ocelové kordy. V této části firmy byla v loňském roce postavena také samostatná čerpací stanice, kterou zaměstnanci využívají samoobslužně. Loni společnost zakoupila sedm takových vozíků, letos přikoupí dalších osm a v následujícím roce jich plánuje mít celkem pětadvacet. Dodavatelem je německá firma Linde – evropský leader v oblasti skladové manipulační techniky.

ŽDB Drátovna patří k hutním podnikům s nejdelší výrobní tradicí v České republice. Ročně vyrobí přes 100 tisíc tun za studena taženého drátu a výrobků z drátů. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především tažený patentovaný drát, tažený nízkouhlíkový drát, ocelová lana, ocelové kordy, pružiny a kovové tkaniny. V roce 2013 firma dosáhla zisku ve výši 154 milionů korun, zaměstnává přes tisícovku lidí.