Více času na podstatné

Vážka zastavila spalovnu

25.01.2012 14:34

https://www.naturephoto.cz/img/fotobanka/libellula-fulva-05-2007-2491.jpgDo dějin českého ekošílenství přibyla další kapitola v podobě rozhodnutí soudu, který pozastavil dlouhodobě připravovaný a rozsáhle environmentálně posouzený projekt spalovny v Karviné. Proč? Kvůli "místnímu stanovišti vážky plavé". Vítejte ve světě, ve kterém má hmyz silnější právní ochranu jako člověk.

Ostravský krajský soud totiž částečně pozastavil výstavbu zařízení pro energetické využití odpadů za šest miliard korun v Karviné na severní Moravě. Článek Dany Telaříkové z deníku Právo zveřejnil portál Novinky.cz (Soud pozastavil výstavbu spalovny v Karviné kvůli vzácné vážce, Stavbu obří spalovny v Karviné stopla vzácná vážka).

Podle článku při rozhodování soudců sehrál významnou úlohu fakt, že se zasáhlo do "stanovišť vzácné a ohrožené vážky plavé" v místní nádrži Mokroš. Soudci tak vyhověli ekologům z hnutí Duha, kteří na konci minulého roku podali kvůli připravovanému projektu žalobu. V současnosti, ve stadiu správního řízení, krajský soud vyhověl návrhu na odkladný účinek, v zájmu toho, aby během rozhodování nebyl záměr spalovny nezvratně realizován.

Podle hnutí Duha jde o špatně připravený projekt a jeden z jejích ekologů tvrdí, že stavba spalovny by zásadním způsobem poškodila místní biotop vážky plavé, která je kriticky ohroženým druhem. Podle něj však v žalobě uvádějí i další argumenty.

Soud zrušil i stavební povolení. Bez něj nemůže krajský úřad požádat o evropské dotace na spalovnu ve výši dvou miliard korun. Pro přiznání dotace je totiž třeba mít platné územní rozhodnutí.

Souvislosti

Spalovna komunálního odpadu v Karviné má mít kapacitu 200.000 tun v Karviné. Potřeba její výstavby vyplynula z krajského Programu odpadového hospodářství Moravsko-Slezsko kraj (MSK), který schválilo zastupitelstvo MSK již v roce 2004. Rozhodnutí o výstavbě spalovny přišlo v době, kdy POH ČR na roky 2003-2009 nepodporoval výstavbu spaloven a nebylo ani možné čerpat dotace na tento účel z operačních programů. Projekt vybudování Krajského integrovaného centra (KIC) započal v roce 2005 podpisem memoranda Moravskoslezského kraje a 5 míst - Ostravy, Opavy, Karviné, Havířova a Frýdku-Místku. Akcionáři v roce 2009 založili akciovou společnost KIC Odpady, as V prosinci 2009 nastal zásadní zlom, když novým POH ČR se Česká republika přihlásila k podpoře energetického využívání odpadů. Otevřely se možnosti spolufinancování projektů v této oblasti.

To přineslo i změnu pohledu na projekt KIC, proto již v lednu 2011 podávají akcionáři žádost na Státní fond životního prostředí na spolufinancování 41,74% přiznaných nákladů projektu v celkové výši 2.047 mil.. Kč.

 

Zdroj: odpady-portal.sk

Foto: naturephoto.cz