Více času na podstatné

Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností

03.11.2014 08:11

PŘIPOMÍNKOVÉ ŘÍZENÍ Ministerstvo životního prostředí poslalo do připomínkového řízení věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností. Zákon upravuje práva a povinnosti osob při nakládání s vybranými výrobky v celém jejich životním cyklu. V rámci věcného záměru zákona o odpadech již bylo avizováno, že oblast odpadového hospodářství  již nebude komplexně upravena jednou právní normou, ale bude rozdělena, a to na zákon o odpadech a právě zákon o výrobcích s ukončenou životností.

Vybranými výrobky, kterých se navrhovaná právní úprava týká, jsou elektrická a elektronická zařízení (elektrozařízení), baterie a akumulátory, pneumatiky a vozidla. Účelem nové právní úpravy je komplexně upravit problematiku vybraných výrobků v celém jejich životním cyklu, tedy od jejich uvedení na trh až po jejich zpracovaní poté, kdy se staly odpadem.

Předmětem úpravy zákona o výrobcích s ukončenou životností tak bude regulace obsahu nebezpečných látek ve vybraných výrobcích, prevence vzniku odpadů z vybraných výrobků, regulovaný zpětný odběr či sběr vybraných výrobků s cílem zajistit co největší podíl jejich opětovného využití a recyklace a zvláštní pravidla pro nakládání s výrobky s ukončenou životností včetně jejich využití a odstranění.

Cílem zákona je především zajištění vysoké úrovně ochrany životního prostředí a lidského zdraví před negativními dopady ze vzniku odpadů z vybraných výrobků v souladu s příslušnými předpisy Evropské unie. Zákon o výrobcích s ukončenou životností bude mít ve vztahu k zákonu o odpadech postavení zvláštní právní normy, která se použije přednostně. Zákon o odpadech jako obecná právní norma bude aplikován subsidiárně, tj. nestanoví-li zákon o výrobcích s ukončenou životností jinak.

Základem pro přípravu věcného záměru zákona byly vedle platného znění zákona o odpadech i Rozšířené teze rozvoje odpadového hospodářství v ČR. Návrh věcného záměru zákona o výrobcích s ukončenou životností byl vypracován ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu

 

Více k věcnému záměru zákona s ukončenou životností ZDE

 

Legislativní návrhy v procesu - oblast odpady:

  • Věcný záměr zákona o odpadech, více ZDE (T: 15.11.2014)
  • Návrh vyhlášky, kterou se stanoví rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování komunálních odpadů, více ZDE (24.11.2014)
  • Novela zákona o odpadech, více ZDE (T: 20.11.2014)