Více času na podstatné

Vědci pracují na dalším alternativním palivu. To kanadské bude z pilin

29.07.2011 07:30

Kanadští vědci zkouší, jak by v praxi obstálo další alternativní palivo. Mělo by se vyrábět z pilin, které vznikají při zpracování dřeva. První pokusy jsou úspěšné, ale pro masovou výrobu by mohlo být palivo připraveno až tak za deset let.

Tým doktora Nadera Mahinpeye z univerzity v Calgary už tří roky pracuje na vývoji nových paliv z biomasy. S pomocí termochemické přeměny se snaží získávat oleje z nevyužitelných částí rostlin jako je len, ječmen a pšenice. Kromě toho se ale rozhodli vyzkoušet jako zdroj dřevěné piliny, kterých je v Kanadě díky dřevařskému průmyslu spousta. Piliny přitom nejsou ve většině případů nijak zpracovávány.
Snahou je tedy vyvinout další biopalivo, které bude možno vyrábět lokálně a využívat k tomu přitom jinak nevyužitelný odpad. Bioolej, který se zatím podařilo kanadskému týmu z pilin vyrobit, není přímo použitelný jako palivo ve vozech. Mahinpey si je ale jist, že v budoucnu tomu tak bude.
Prozatím se snaží jeho tým zdokonalit proces pyrolýzy, který je základem výroby kapalného biopaliva z pilin a dalšího bioodpadu. Pyrolýzou kromě samotného paliva vznikají i další odpadní produkty, pro které našli vědci využití jako hnojiva nebo prostředky při čištění odpadních vod.
Problémem podobných biopaliv zatím zůstává fakt, že jsme stále ještě daleko od jejich masové výroby. Za deset let, kdy by palivo vyvíjené v Calgary mohlo být připraveno, se totiž může automobilový průmysl výrazně změnit.
Výrobou paliva z pilin se univerzitní tým snaží snížit dopad biopaliv na životní prostředí a především na celosvětový obchod s potravinami. První generace biopaliv vyráběných z běžných zemědělských plodin totiž způsobila zdražení některých základních komodit. Ty často místo v potravinářském průmyslu končí doslova v nádržích automobilů.

 

Luděk Vokáč, iDNES.cz

 

Převzato: www.biom.cz