Více času na podstatné

Velkoobchodníci budou muset zveřejnit dohody

16.09.2011 13:53

Evropský parlament 14. září schválil nová pravidla, která mají zabránit podvodům v prostředí velkoobchodů s energií a tím chránit koncové spotřebitele. Velkoobchod s energií bude nezávisle monitorován v rámci celé EU, aby mohly členské státy účinněji zamezit protisoutěžnímu chování a trestat ho.

Nařízení EU o integritě a transparentnosti trhu s energií (REMIT), přijaté 616 hlasy pro, 26 proti a 24 se zdrželo hlasování, se bude vztahovat na všechny velkoobchodníky s energiemi v Evropské unii, včetně smluv o výrobě, dodávkách a přepravě zemního plynu a elektřiny. Nová pravidla zamezí zneužívání důvěrných informací a manipulacím s trhem a také stanoví, že sankce za porušení předpisů musí odpovídat škodám způsobeným spotřebitelům.


"Požadujeme, aby bylo stanovení cen pro spotřebitele transparentní, ale příliš mnoho obchodních dohod se bohužel uzavírá v zákulisí, za což nakonec zaplatí spotřebitel vysokými cenami energií, což výrazně ovlivňuje zaměstnanost a ekonomický růst. Evropa potřebuje transparentnější energetické trhy, chráněné před zneužíváním, což je cílem těchto pravidel", řekl v rozpravě zpravodaj Jorgo Chatzimarkakis (ALDE, DE).  


"Energie je klíčem k ekonomice a proto musí zůstat dostupná pro všechny. Vítám toto důležité nařízení, které zaručuje transparentnost a zabraňuje zneužívání ve velkoobchodní energetické sféře, čímž zabezpečuje cenovou dostupnost a spravedlnost trhu. Nařízení přispěje k zabezpečení lepší transparentnosti cen v celé EU", řekl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.


ACER

Všechny obchodní dohody budou sledovány nově vzniklou Agenturou pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER), která bude členským státům poskytovat údaje potřebné pro vyšetřování porušování tohoto nařízení a napomáhat při vynucování nápravných opatření. Aby byly vyrovnány pravomoci ACER s pravomocemi vnitrostátních regulačních orgánů, bude ředitel agentury povinen s nimi konzultovat otázky související s REMIT, nebude ale vázán jejich názory.


Evropský registr

Na žádost Evropského parlamentu budou muset být všichni velkoobchodníci s energií v EU registrováni. Evropský registr bude vypracován na základě vnitrostátních registrů a bez předchozí registrace nebude možné přistoupit k transakcím.

 

Další kroky

Jakmile bude text tohoto nařízení formálně schválen v prvním čtení, vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku EU. Ustanovení o poskytování informací (seznam smluv a derivátů, které musí být oznámeny, a jednotná pravidla) vstoupí v platnost 6 měsíců po schválení potřebných prováděcích předpisů Evropskou komisí.

 

Zdroj: TZ Zpravodajství z Evropského parlamentu