Více času na podstatné

Veolia Voda představila nový koncept pro efektivní využívání energie ve vodárenství

01.06.2012 08:39

Voda všeobecně, ale především odpadní voda, představuje zajímavý zdroj energie.  říká Dr. Ing. Pavel Chudoba, technický ředitel Veolia Water pro Evropu. Podle jeho slov se na úpravnách pitné vody, ale i na odtoku z čistíren odpadních vod mohou budovat vodní mikroelektrárny, které využívají pohybu a spádu vody k výrobě elektřiny. Společnost Veolia Voda provozuje řadu takových turbín v zahraničí, v České republice je to v lokalitě Hradiště, kde se vyrábí 8 200 MWh elektřiny ročně.

Energetickou surovinou se mohou stát také čistírenské kaly. Jedním z příkladů je například Ústřední čistírna odpadních vod v Praze, na které se ročně vyrobí z bioplynu více než 31 000 MWh elektrické energie. Představuje to asi 75 % její celkové roční spotřeby. Například ČOV v Plzni je již z 85 % soběstačná ve spotřebě elektřiny. Vyrábí si ji sama, a to v kogeneračním zařízení, které spotřebovává bioplyn z čistírenského kalu. Pro vytápění a chlazení budov mohou dobře sloužit tepelná čerpadla.

 

Pro zákazníky, kteří chtějí uspořit energii, Veolia Voda vyhodnotí energetickou účinnost jejich zařízení, zpracuje akční plán na snížení spotřeby včetně úpravy technologií a návrh obměny zařízení v rámci investičního programu.

 

Berlínská prodejna nábytku IKEA se vytápí a klimatizuje využitím energie z odpadních vod městské společnosti. Pokrývá se tak 70 % energie potřebné na vytápění a 100 % energie nutné ke klimatizaci.

K novému projektu Water2Energy spustila Veolia Voda také nové internetové stránky www.veoliawater2energy.com, kde jsou uvedeny příklady užití v České republice, Německu nebo Maďarsku.

 

zdroj: vodarenstvi.cz (celý článek ZDE)