Více času na podstatné

Veřejná výzva na koncesi pro geologický průzkum v Makedonii

26.03.2015 09:19

Ministerstvo průmyslu a obchodu obdrželoveřejnou výzvu makedonského Ministerstva hospodářství na koncese pro geologický průzkum ložisek rud v Makedonii.

K výzvě je doplněna i orientační mapa zájmových území. Pro upřesnění veřejné výzvy doplňujeme dodatečnou informaci z velvyslanectví:

"Podle makedonského Zákona o nerostných zdrojích se geologické průzkumy a mapování provádějí prostřednictvím koncesí, které se udělují elektronickou poštou na základě veřejné výzvy na dobu 2 let a pro rozlohu maximálně do 5000 km2. Geologickou dokumentaci pro tyto průzkumy schvaluje geologický ústav Makedonské republiky. Výsledky průzkumu se nepřenášejí a jsou majetkem držitele koncese do doby podání žádosti o koncesi pro detailní geologický výzkum. Žádost o koncesi pro detailní geologický výzkum může být podána pro rozlohu 2,5 % z plochy, které byla udělena koncese, čímž se ponechává 97,5 % plochy poskytnuté v rámci koncese a výsledky jejího průzkumu přecházejí do vlastnictví Makedonské republiky. Pokud držitel výsledků nepožádá do 30 dnů po uplynutí koncese o udělení koncese pro detailní geologický průzkum, veškeré výsledky výzkumu budou celkově převedeny do vlastnictví Makedonské republiky.

Po dokončení podrobného geologického průzkumu, je podle zákona koncesionář oprávněn do 120 dnů podat žádost o udělení koncese pro exploataci (hospodářské využití) zkoumaných prostor, rozšířené o prostory potřebné k výstavbě zamýšlené infrastruktury spojené s dolem."

V příloze této zprávy přikládáme text (v angličtině) veřejné výzvy s mapkou zájmových oblastí a platné znění Zákona o nerostných surovinách. V další příloze je podané stručné vysvětlení všech postupů a typy koncesí, které jsou poskytovány v rámci Zákona o nerostném bohatství.