Více času na podstatné

Vitásková je pro vznik zákona o regulaci síťových odvětví, tedy i pro vodárenství

12.06.2015 08:05

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková podporuje vznik zákona o regulaci síťových odvětví. Řekla to na diskusním setkání o budoucnosti české energetiky, které pořádal deník E15. Nový zákon by podle ní mohl platit od roku 2019. Podobný zákon podle Vitáskové už platí například na Slovensku.

Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc vznik nového zákona nevyloučil, jeho případná příprava podle něj bude ale velmi obtížná. "Je tam samozřejmě řada složitostí, protože síťová odvětví nejsou jen energetika, jsou tam i telekomunikace, železnice a vodárenství," uvedl dnes Šolc. Podotknul nicméně, že výsledkem diskuse opravdu může být rozhodnutí, které přípravu takového zákona posvětí.

Regulaci v energetice má na starosti právě ERÚ, v telekomunikacích pak Český telekomunikační úřad. Například u vody ale vláda v únoru schválila, že zůstane zachován roztříštěný stav regulace. Hlavními regulačními orgány jsou stále ministerstva zemědělství, životního prostředí a financí. Návrh, aby regulace včetně problematiky cen vody nově spadala pod ERÚ, tehdy razantně odmítly vodárenské firmy.

 

Čtěte také:

Vitásková: Energetickou chudobu mají omezit nové tarify (E15, 12.6.2015)

 

 

Zdroj: ČTK