Více času na podstatné

Vítkovice Steel uzavřou ocelárnu, důvodem je konec platnosti integrovaného povolení

31.07.2014 18:08

Valná hromada společnosti VÍTKOVICE STEEL, a.s. rozhodla o zastavení investice tzv. sekundárního odprášení konvertorové haly ocelárny společnosti, které jí bylo nařízeno v tzv. integrovaném povolení, jehož platnost končí 30. září 2015. Akcionáři firmy nařídili managementu společnosti vypracovat plán ukončení provozu střediska ocelárna, který bude minimalizovat dopad rozhodnutí na zaměstnanost v regionu a respektovat dodavatelskoodběratelské vztahy.

Podle předsedy odborů Zdeňka Kološe se odbory budou snažit rozhodnutí nových majitelů zvrátit: "První bod je, že se budeme se snažit prodloužit to integrované povolení, aby firma mohla jet dál. Záleží na tom, jestli to půjde."

Moravskoslezský kraj teď ale jakýkoli ústupek odmítá. Firmě nařídil odprášení už v roce 2005. „Byla možnost, aby ta miliardová investice byla z 90 procent krytá prostředky Evropské unie. Nemůžeme uhýbat v těchto opatřeních, která mají i environmentální přínos. Je to rozhodnutí nových vlastníků. Vlastnická struktura dodnes není úplně odtajněna,“ vysvětlil hejtman Miroslav Novák.

Firmě Vítkovice Steel se podařilo snížit záporný výsledek: v roce 2012 byla ve ztrátě 450 milionů korun, v roce 2013 to bylo 140 milionů. Předseda představenstva Dmitrij Ščuka uvedl, že kvůli nákladům a omezením spojeným s ekologickými pravidly, která zavádí Evropská unie, je v ohrožení ocelářství v celé Evropě. Firma Vítkovice Steel zaměstnává v současnosti přes 1 000 lidí, z toho v ocelárně jich pracuje asi čtvrtina.

 

 

Zdroj: VÍTKOVICE STEEL, a.s., ČT24, ČRo