Více času na podstatné

Vláda bude jednat o příspěvku a kontrole podporovaných zdrojů energie

04.09.2017 09:00

Vláda bude na dnešním jednání znovu řešit, jaká bude výše příspěvku státu podporovaným zdrojům energie pro příští rok. Dále se vláda bude zaobírat zavedením mechanismu kontroly přiměřenosti podpory elektřiny z podporovaných zdrojů energie.

Podle návrhu vládního nařízení, které předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu, má stát pro rok 2018 poskytnout ze státního rozpočtu na podporu elektřiny a tepla 26,2 miliardy korun, stejně jako letos. Minulý týden kabinet jednání o bodu přerušil.

Příspěvek se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla.

Podporu těmto zdrojům od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny.

Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Část podpory, kterou nepokryje dotace ze státního rozpočtu, zaplatí převážně spotřebitelé. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek (ČSSD) minulý týden sdělil, že vláda požádala ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby se začal zabývat možným zvýšením solární daně.

Důvodem jsou podle něj vysoké odvody ze státního rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů energie i nepřiměřené zisky z tohoto podnikání. Předseda dozorčí rady Solární asociace Jan Fousek označil návrh za silně populistický předvolební krok.

Solární daň ve výši 26 procent byla zavedena v roce 2010 pro fotovoltaické elektrárny s instalovaným výkonem nad 30 kW uvedených do provozu v letech 2009 a 2010.

Tento odvod měl platit v letech 2011 až 2013. V roce 2013 byla platnost odvodu prodloužena na neurčito, zároveň klesl na deset procent a omezil se pouze na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010.

 

Výsledek: vláda přerušila do příštího jednání bod MPO o stanovení prostředků stát.rozpočtu na dotace pro podporu elektřiny z obnovit.zdrojů na r.2018.


Mechanismu kontroly přiměřenosti podpory elektřiny z podporovaných zdrojů energie

Více než tři tisíce takzvaných zelených zdrojů energie zřejmě čeká kontrola, zda nepobírají příliš velké dotace. Minulý týden kabinet projednávání bodu odložil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v materiálu uvádí, že takzvaná překompenzace podpory může a mohla vzniknout především na základě kumulace podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) s jinou provozní nebo investiční podporou nebo nadhodnocením některé z položek výrobních nákladů, které jsou při výpočtu výše podpory elektřiny z OZE zohledňovány.

Zavedení mechanismu proti překompenzaci požaduje po Česku Evropská komise. Kontrola přiměřenosti podpory má být provedena do deseti let po uvedení zařízení do provozu, u zdrojů spuštěných v období 2006 až 2008 pak do konce února 2019.

Náměstkyně ministra průmyslu pro sekci energetiky Lenka Kovačovská už dříve řekla, že Brusel uznává pravidlo, že individuální přezkumy se neprovádí u zdrojů, jejichž součet podpor během tří let nepřekročí 200 tisíc eur.

Resort v materiálu uvedl, že návrh je proto zaměřen jen na 3349 zdrojů, které tvoří necelých 11 procent z celkového počtu zelených zdrojů čerpajících podporu. Tento omezený počet zdrojů však podle úřadu například v předloňském roce čerpal podporu ve výši 36,64 miliardy korun, což je 89,2 procenta z celkově vyplacené podpory za rok 2015.

Naplňování závazku kontroly přiměřenosti má být podle dokumentu provedeno především prostřednictvím MPO, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Operátora trhu s elektřinou (OTE) a Státní energetické inspekce.

Aliance pro energetikou soběstačnost (AliES) a Solární asociace nesouhlasí s tím, že aktuální materiál navrhuje rozdělení obnovitelných zdrojů na palivové (biomasa, bioplyn) a nepalivové (malé vodní, větrné a fotovoltaické elektrárny), kterým přiděluje jinou hodnotu přiměřeného zisku. Podle sdružení je to v rozporu s notifikačním rozhodnutím Evropské komise.

"Dvojí míra návratnosti vložených investic pro palivové a nepalivové zdroje není v předloženém materiálu ministerstva průmyslu zdůvodněna, nevyplývá ani z požadavků zákona a vytváří tak neodůvodněnou diskriminaci některých druhů obnovitelných zdrojů. Evropská komise navíc požaduje, aby nedocházelo k diskriminaci jednotlivých typů obnovitelných zdrojů," uvedl ředitel AliES Martin Sedlák.

Podporu zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí OTE na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.

 

Výsledek: Schváleno