Více času na podstatné

Vláda bude rozhodovat o budoucnosti regulace českého vodárenství

05.02.2015 09:57

SCHVÁLENO! Nad vodárenským byznysem v Česku bude nadále bdít několik ministerstev, nikoliv jeden nezávislý regulátor, jak původně chtěla Evropská komise. Vyplývá to z materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu, který byl poslán do připomínkového řízení na začátku ledna 2015.

Ministerstvo ve shodě s ostatními resorty navrhuje, že místo vytváření nového regulátora pouze upraví současný stav. Plánovaná úprava spočívá ve zřízení koordinačního regulačního orgánu na Ministerstvu zemědělství. Cenovou regulaci budou mít nadále na starosti na ministerstvu financí. Ministerstvo zemědělství navrhuje zřízení centralizovaného místa pro pomoc při vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v problematice vodáren. Stát chce navíc nově vodárny vzájemně porovnávat podle jednotlivých ukazatelů, počínaje ekonomickou efektivitou a konče zákaznickým servisem. Materiál "Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství" projedná vláda dle návrhu programu již příští týden v pondělí dne 9. února.

 

Věcnou náplň „koordinačního subjektu“ regulačních aktivit pro vodohospodářské služby v oboru vodovodů a kanalizací navrhuje ministerstvo v následujících bodech:

  • Zvýšení dohledu nad předáváním informací z oblasti vodovodů a kanalizací získávaných od cca 5 900 vlastníků a 2 500 provozovatelů infrastruktury.
  • Rozvoj a využívání elektronických aplikací pro kontrolu a vyhodnocování databází s údaji o majetcích, cenách a vydaných povoleních.
  • Hodnocení efektivity výkonnosti a definování a uplatnění výkonnostních ukazatelů provozování infrastruktury.
  • Rozšíření cílené kontroly v případech, kdy je zjištěn  výrazný odklon od základních standardních parametrů.
  • Posílení analytické činnosti a „benchmarkingu“ vodárenských společností a jeho průběžné uplatňování v praxi a využití v regulačních pravidlech.
  • Centralizované vyřizování stížností odběratelů a dalších subjektů a případná distribuce dalším subjektům regulace k vysvětlení a vyřízení (koordinační role).
  • Připomínkové místo pro ostatní regulátory (zejména k cenovému výměru MF).
  • Sestavování každoroční zprávy do ročenky VaK o provedených kontrolách, jejich výsledcích a o uplatňování benchmarkingu.
  • Spolupráce na zpracování koncepce rozvoje oboru vodovodů a kanalizací.
  • Hodnocení využití zdrojů vody ve vztahu k jejím potřebám včetně období extrémního počasí (sucho) s ekonomickými důsledky.
  • Zajištění dostatečné ochrany spotřebitele.

 

Výsledek jednání vlády: Schváleno.

 

Další výsledky jednání vlády:

Nový operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nabídne 120 miliard korun

 

Dokument ke stažení:

Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství a Předkládací zpráva

 

 

Zdroj: Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství, iDNES.cz