Více času na podstatné

Vláda posvětila Dohodu o partnerství, ta nyní poputuje do Bruselu

23.07.2014 07:38

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky na svém včerejším (21. července) zasedání projednal finální verzi Dohody o partnerství, která je základem pro čerpání prostředků z evropských fondů v období 2014-2020. Dokument bude nyní odeslán Evropské komisi ke schválení.

Tříleté vyjednávání o Dohodě o partnerství, která představuje důležitý podklad pro budoucí čerpání, je za námi. Včerejší zasedání vládního kabinetu totiž dokument posvětilo a dalo zelenou k tomu, aby byl nyní odeslán Evropské komisi do Bruselu.

„Byli jsme informování o tom, že byly vypořádány všechny připomínky Evropské komise a Dohoda o partnerství je připravena k případnému schválení,“ řekl po skončení jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Evropské komisi se v původních verzích strategického dokumentu například nelíbilo, jak chce Česká republika přistupovat k řešení otázky začleňování Romů do společnosti či nedostatečnou kapacitu v mateřských školkách.

Některé sporné body, k nimž v první řadě patří nezavedený služební zákon, zůstávají na stole i nadále. Česko se ale s úředníky z Komise dohodlo na tom, že Brusel nebude přijetím zákona podmiňovat schválení Dohody o partnerství. Na druhou stranu bude po zemi vyžadovat záruky, že se tak skutečně stane a že zákon bude přijat v odpovídající podobě.

„Komise bude chtít vidět průběžné verze zákona i prováděcí předpisy,“ uvedl po jednání s Komisí náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun.

„Česká vláda má důvody domnívat se, že dohoda by moha být ze strany Komise schválena během měsíce srpna,“ sdělil proto včera novinářům premiér Sobotka. To podle jeho slov otevírá cestu k intenzivnímu jednání o podobě jednotlivých operačních programů.

„To bychom rádi dokončili ještě se současnou Evropskou komisí,“ dodal premiér. 

 

Zdroj: EurActiv.cz