Více času na podstatné

Vláda se seznámila s hodnocením plnění jednotlivých cílů POH ČR

03.01.2018 16:00

Vláda se dnes seznámila se Zprávou o plnění cílů Plánu odpadového hospodářství České republiky za období 2015-2016. Dále uvádíme komentář Ministerstva životního prostředí k tomuto bodu. Průběžná hodnotící zpráva se věnuje hodnocení plnění jednotlivých cílů POH ČR ve dvouletém období 2015 - 2016. POH ČR stanovuje celkem 61 cílů z toho 4 strategické, 23 hlavních a 34 dílčích. Z vyhodnocení plnění cílů POH ČR za období 2015 - 2016 vyplývá, že 39 cílů je plněno, 20 cílů je plněno částečně, 1 cíl není plněn a 1 cíl nebyl hodnocen. Celkově je POH ČR plněn.

Z hodnocení dále vyplývá, že se daří úspěšně rozvíjet v České republice aktivity související s předcházením vzniku odpadů v rámci obcí, podnikatelských subjektů, neziskových organizací a školských zařízení. Důraz je kladen na poskytování informací pro různé cílové skupiny. MŽP připravilo speciální průvodce k předcházení vzniku odpadů v domácnostech, na komunální úrovni, v sektoru stravování a ve stavebnictví.

V období 2015 - 2016 klesla celková produkce odpadů a produkce nebezpečných odpadů. V nakládání s odpady převažuje jejich materiálové využití odpadů. Odpady jsou využívány jako náhrada primárních zdrojů. V nakládání s komunálními odpady stále ještě převažuje skládkování, ale podíl komunálních odpadů odstraněných skládkováním klesá. V obcích je zaveden povinný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu. V roce 2016 byl s předstihem splněn cíl v oblasti komunálních odpadů na zvýšení celkové úrovně přípravy k opětovnému použití a recyklaci u odpadů z materiálů jako je papír, plast, kov, sklo.

Zpětný odběr výrobků s ukončenou životností roste a odpady z nich jsou převážně materiálově využívány.

Legislativní změny zavedené v letech 2015 - 2016 posouvají odpadové hospodářství ČR k vyšším stupňům hierarchie nakládání s odpady.

 

Další body programu:

  • Zpráva o plnění cílů Plánu odpadového hospodářství České republiky za období 2015-2016 - pro informaci
  • O úpravě garance na odstranění staré ekologické zátěže vzniklé před privatizací dané ekologickou smlouvu č. 139/96 uzavřenou se společností ÚJV Řež, a.s. - přerušeno
  • Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti rozvoje vozidel na zemní plyn pro období do roku 2025 - odloženo
  • Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2018, tříletý plán a dlouhodobý plán - schváleno

 

Plán činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)

Česko dá v příštích třech letech 1,7 miliardy korun na přípravu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Vláda dnes schválila plán činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) do roku 2020, který s touto částkou počítá. Vyčleněné peníze zahrnují výdaje na průzkumné práce, výzkum i příspěvky obcím ve vybraných lokalitách. Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizují obce a spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti.

Vláda na svém dnešním jednání schválila Plán činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na rok 2018, tříletý plán a dlouhodobý plán, který předložil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Předmětný materiál je každoročně schvalován na základě zákona č. 263/2016 Sb., atomového zákona.

„Plán činnosti SÚRAO na rok 2018, tříletý plán a dlouhodobý plán zohledňuje poslání této organizace, požadavky atomového zákona a ostatních právních předpisů. Roční plán činnosti je rozdělen do dílčích kapitol podle charakteru příslušných činností a jejich nákladového členění. Je sestaven v souladu s aktualizací Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem v ČR,“ přiblížil předložený materiál ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Dle atomového zákona jsou činnosti SÚRAO financovány z prostředků tzv. jaderného účtu, který je veden u ČNB a spravován Ministerstvem financí a o použití prostředků rozhoduje vláda.

Celkové výdaje na činnost Správy na rok 2018 představují částku 816.852 tisíc korun, přičemž 4.700 tisíc Kč představují dotaci státního rozpočtu z kapitoly MPO na nakládání s radioaktivními odpady uloženými podle předpisů platných do nabytí účinnosti atomového zákona (do roku 1997). V rozpočtu jsou zahrnuty náklady na zajištění bezpečného provozu stávajících úložišť, náklady na program vývoje hlubinného úložiště, náklady na výzkum a vývoj v oblasti nakládání s radioaktivními odpady a požadavky nového atomového zákona a nařízení vlády č. 35/2017 Sb., kterými byla upravena výše příspěvků obcím v lokalitách s průzkumným územím, upřesněn nárok na výplatu jednorázového příspěvku a stanoven příspěvek za ukládané radioaktivní odpadu.