Více času na podstatné

Vláda projedná nařízení o kritériích udržitelnosti biopaliv

24.09.2012 09:33

Ve středu vláda projedná návrh nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv. Návrh předkládá ministerstvo životního prostředí. Předkládaný návrh nařízení  je prováděcím právním předpisem k novému zákonu o ochraně ovzduší. Nový zákon o ochraně ovzduší zruší s účinností od 1. září 2012 dosud platný zákon č. 86/2002 Sb., a to včetně všech prováděcích předpisů. Předložený návrh nařízení nahrazuje v současnosti platné nařízení vlády č. 446/2011 Sb., o kritériích udržitelnosti biopaliv a obsahuje pouze parametrické změny, jež nemají dopad na věcnou stránku právního předpisu. Jedná se o „znovuvydání“ v současné době platných právních předpisů.

Dále důvodová zpráva k návrhu uvádí, že sledovaná kritéria udržitelnosti lze rozdělit do tří skupin:

  1. Požadovaná minimální výše úspory emisí skleníkových plynů oproti fosilnímu referenčnímu palivu. Směrnice vyžaduje úsporu emisí skleníkových plynů ve výši 35 % (od ledna 2017 by se měla zvýšit na 50 % a od ledna 2018 na 60 % v zařízeních, která zahájila produkci v roce 2017 a později.
  2. Požadavky sledující ochranu biologické rozmanitosti (jsou stanoveny v odstavci 4: biomasa pro výrobu biopaliv by neměla např. pocházet z původních lesů, chráněných území apod.).
  3. Požadavky sledující zamezení negativním účinkům při přeměně půdy s vysokou zásobou uhlíku na půdu pro pěstování biomasy (viz odstavec 5 - mokřady, zalesněné plochy…). Je-li území s velkou zásobou uhlíku v půdě nebo vegetaci přeměněno na plochu pro pěstování biomasy pro výrobu biopaliv, část uloženého uhlíku zpravidla unikne do atmosféry, kde vniká oxid uhličitý, což ve výsledku neguje pozitivní dopad využívání biopaliv.

Pokud jde o biopaliva, k jejichž výrobě se použila biomasa vypěstovaná na území EU, navíc platí, že tato biomasa musí být vypěstována v souladu se společnými pravidly pro režimy podpor v rámci společné zemědělské politiky EU [Nařízení Rady (ES) č. 73/2009].

V případě biopaliv, která byla vyrobena z odpadu nebo zbytků jiných než ze zemědělství, akvakultury, rybolovu nebo lesnictví, postačuje, pokud splňují bod 1 (úspora emisí skleníkových plynů).

Za účelem plynulého přechodu na plnění požadavků stanovených zákonem č. 86/2002 Sb., ve znění zákona č. 221/2011 Sb., bylo již dosavadním nařízením vlády č. 446/2011 Sb. stanoveno, že biopaliva, meziprodukty a biomasa vyrobené, resp. vypěstované, na území Evropské unie do 31. prosince 2011 včetně, se považují za suroviny a produkty splňující kritéria udržitelnosti. Podle informací Ministerstva zemědělství není vyloučeno, že biopaliva a biomasa pocházející z období před tímto datem nebudou v době nabytí účinnosti tohoto nařízení ještě zcela zužitkována, proto je navrhováno toto ustanovení v novém předpisu ponechat.

 

Dokumenty ke stažení: návrh nařízení o kritériích udržitelnosti biopaliv (důvodová zpráva ZDE)