Více času na podstatné

Vláda projedná novelu zákona o nakládání s těžebním odpadem. AKTUÁLNĚ: schváleno

04.03.2013 08:27

Vláda ve středu projedná návrh zákona, kterým se mění zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů. Hlavním cílem navržené novely je dosažení plné transpozice směrnice 2006/21/ES do českého právního řádu na základě požadavku Evropské komise.

Evropská komise přijala dne 15. března 2006 směrnici 2006/21/ES, o nakládání s odpady z těžebního průmyslu a o změně směrnice 2004/35/ES. Tato směrnice byla do českého právního řádu transponována zákonem č. 157/2009 Sb., o nakládání  s těžebním odpadem a o změně některých zákonů. V rámci tzv. „Pilotu“ byl zákon č. 157/2009 Sb. Evropskou komisí přezkoumán a na základě  přezkumu byla České republice zaslána výzva „Porušení smlouvy č. 2012/2093“, ze dne 31.5.2012, v níž  Evropská komise konstatuje, že neúplným a/nebo  nesprávným provedením ustanovení čl. 2 odst. 1 a 4, čl. 5 odst. 1 a 4, čl. 6 odst. 5, čl. 7 odst. 5, čl. 11 odst. 3, čl. 12 odst. 3, čl. 15 odst. 5, čl. 14 odst. 2 písm.b) a čl. 14 odst. 4, čl. 16 odst. 1 a přílohy I oddílu 1 bodu 1 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/21/ES ze dne 15. března 2006 o nakládání s odpady z těžebního průmyslu a o změně směrnice 2004/35/ES (dále jen „směrnice 2006/21/ES“) Česká republika nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z uvedených ustanovení.

Dne 21.11.2012 vydala Evropská komise odůvodněné stanovisko, kde na základě článku 258 prvního pododstavce Smlouvy o fungování Evropské unie vyzývá Komise Českou republiku, aby přijala požadovaná opatření a dosáhla tak souladu s odůvodněným stanoviskem.

V mezidobí od vydání zákona č. 157/2009 Sb. navíc došlo ke změně přístupu Komise k některým otázkám týkajícím se těžebních odpadů, např. těžebních odpadů vznikajících při těžbě, úpravě a zpracování radioaktivních nerostů. Tyto hmoty byly v době transpozice z působnosti směrnice Komisí interpretačně vyjmuty.

Z výše uvedených  důvodů přistoupil Český báňský úřad ke zpracování návrhu novely zákona č. 157/2009 Sb.,  jímž by v plném rozsahu doplnil stávající platný a účinný zákon č. 157/2009 Sb. Jednou ze změn, která přímo nereaguje na požadavky Evropské komise, je novelizační bod 8, tedy doplnění nového odstavce 7 do ustanovení § 10. Uvedená změna vychází z požadavků praxe, zjištěných orgány státní báňské právy při její činnosti, zejména při výkonu vrchního dozoru. V České republice je řada úložných míst, která nejsou uzavřena, sanace na nich nebyla dosud dokončena nebo nebyla vůbec zahájena, ale na tato místa se již neukládá. V některých případech přitom existuje možnost uložený materiál  odtěžit a využít. Není však legislativně upraven způsob odstraňování těžebního odpadu z úložného místa.

 

Výsledek jednání vlády: Vláda návrh schválila.

 

Další body, které nejsou předmětem stanoviska Evropské komise, se týkají úpravy sankcí na základě zásadního požadavku Ministerstva vnitra.

Hlavním cílem navržené novely je tedy dosažení plné transpozice směrnice 2006/21/ES do českého právního řádu na základě požadavku Evropské komise. Přijetím této novely bude dosaženo plné transpozice citované směrnice a kompatibility s právem Evropské unie v dané oblasti, neboť ČR všechny výtky uvedené ve formálním upozornění napravuje
a řízení o porušení smlouvy tak bude možno uzavřít. Pokud nebude provedena novelizace zákona č. 157/2009 Sb. je hlavním rizikem spojeným s nečinností především pokračování v řízení o porušení článku 258 Smlouvy o fungování Evropské unie, neboť nepřijetím navrhované právní úpravy by dle názoru Komise nedošlo k plné transpozici směrnice 2006/21/ES. Rovněž by nebyl vyřešen problém úložných míst, která nejsou uzavřena,
a odebírání hmot z těchto úložných míst by nebylo dostatečně legislativně upraveno.

Navrhuje se, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení a s upozorněním, že tento vládní návrh zákona se týká členství České republiky v Evropské uni.

 

Současný stav:

Otázka ukládání těžebních odpadů, tzn. odpadů, které vznikly při ložiskovém průzkumu, těžbě, úpravě nebo při skladování nerostů a které podle zákona o odpadech náleží mezi odpad z těžby nebo úpravy nerostů, nebo které vznikly při těžbě, úpravě nebo skladování rašeliny, je na úrovni Evropské unie řešena Směrnicí 2006/21/ES. Citovaná  směrnice si, v návaznosti na směrnici 2004/35/ES o odpovědnosti za životní prostředí v souvislosti s prevencí a nápravou škod na životním prostředí, klade za cíl  omezit dopady nakládání s těžebním odpadem (zejména provoz odvalů a odkališť) na životní prostředí a postupně snižovat jejich množství. Směrnici transponoval do českého právního řádu v současné době platný a účinný zákon č. 157/2009 Sb.

Na základě zmocnění obsažených v ustanovení § 25 odst. 1 a 2 zákona č. 157/2009 Sb. byla vypracována prováděcí vyhláška č. 428/2009 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o nakládání s těžebním odpadem,  a  vyhláška č. 429/2009 Sb., o stanovení náležitostí plánu pro nakládání s  těžebním odpadem včetně hodnocení jeho vlastností a některých dalších podrobností k provedení zákona o nakládání s těžebním odpadem.

V mezidobí od vydání zákona č. 157/2009 Sb. navíc došlo ke změně přístupu Komise k některým otázkám týkajícím se těžebních odpadů, např. těžebních odpadů vznikajících při těžbě, úpravě a zpracování radioaktivních nerostů. Tyto hmoty byly v době transpozice z působnosti směrnice Komisí interpretačně vyjmuty.

 

Dotčené subjekty:

Dotčenými subjekty jsou organizace ve smyslu ustanovení § 3a zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, které provozují odvaly a odkaliště jako úložná místa pro ukládání těžebního odpadu  nebo vyplňují těžebním odpadem vytěžené prostory, a to včetně odvalů a odkališť po těžbě a zpracování radioaktivních nerostů.  Další skupinou dotčených subjektů budou zejména orgány státní báňské správy, do jejichž působnosti náleží provádění kontroly. Dotčenými subjekty mohou být i vyšší územně samosprávné celky, neboť v některých krajích se nalézají úložná místa po zpracování uranové rudy, která mohou představovat určité riziko pro životní prostředí a pro která musí být vypracován vnější  havarijní plán nebo havarijní plán pro úložná místa kategorie I.

 

Dokumenty ke stažení:

Materiál, Přílohy

 

Vláda dále mj. projedná:

Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 914)

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/westinghouse-pry-vede-v-tendru-na-temelin-cez-zpravu-dementoval-961758#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink