Více času na podstatné

Vláda: MŽP má připravit antifosilní zákon a Technologickou agenturu povede Petr Očko

10.03.2016 08:40

VÝSLEDKY Ministerstvo životního prostředí má připravit antifosilní zákon, schválila včera večer vláda. Do budoucna by měl zákon snížit závislost ČR na fosilních palivech, mezi něž patří ropa, zemní plyn a uhlí. O analýze, zda přijmout zcela nový zákon, nebo pouze koncepci, se na vládě debatovalo již několikrát.

Kabinet ve vládním prohlášení vyjádřil vůli připravit zákon s podmínkou, že neutrpí konkurenceschopnost státu. Tripartita ale přípravu zákona odmítala. Odbory a zaměstnavatelé žádali, aby se nejdříve zhodnotil dopad zákona na konkurenceschopnost ekonomiky.

Zákon by měl podpořit postupné snižování fosilních paliv v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů. Stát by tak měl splnit cíle Evropské unie až do roku 2050. Pokud by byl schválen, šlo by podle ekologů o zásadní krok pro modernizaci ekonomiky, nastartování čistých technologií, vznik tisíců nových pracovních míst a zlepšení ovzduší.

Ministerstvo životního prostředí by nyní mělo začít pracovat na návrhu paragrafového znění včetně hodnocení dopadů regulace (RIA), pak by o něm měla jednat meziresortní pracovní skupina pro otázky změny klimatu a nakonec by měl zamířit do připomínkového řízení. V platnost by zákon mohl vstoupit začátkem příštího roku.

Ministerstvo v materiálu uvedlo, že Česko je závislé na fosilních palivech zhruba z 80 procent. Tento ukazatel má klesat. Například podle nově schválené Statní energetické koncepce by měla tato závislost do roku 2030 postupně klesnout na 66 procent a do roku 2040 na 56 procent.

Závaznou legislativu jako cestu ke snížení závislosti na ropě, plynu a uhlí už v minulosti zvolily Británie, Dánsko, Finsko, Francie, Švédsko, Rakousko, Irsko a nejprůmyslovější německý region Severní Porýní-Vestfálsko. Začala se připravovat v Nizozemsku.

 

Technologickou agenturu bude řídit Petr Očko

Technologickou agenturu ČR (TAČR) bude v následujících čtyřech letech řídit Petr Očko. Na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace jej ve středu 9. března 2016 jmenovala vláda.

Kabinet zároveň potvrdil Pavla Komárka ve funkci člena předsednictva TAČR. Komárek bude v této funkci pokračovat ve druhém volebním období. Očkovo jmenování nabyde účinnosti 22. března 2016. Ve funkci vystřídá dosavadní předsedkyni Rut Bízkovou, které končí mandát.

Očka a Komárka vybrala Rada pro výzkum, vývoj a inovace v tajné volbě. Na základě veřejné výzvy se celkem do předsednictva TAČR hlásilo 12 uchazečů.

Technologická agentura ČR se zaměřuje na podporu spolupráce výzkumných organizací a firem a přenos znalostí do praxe. Ze státního rozpočtu dostává 2,9 miliardy korun. Předsednictvo TAČR má pět členů včetně předsedy, které jmenuje a odvolává vláda na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Funkční období je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě po sobě následující období. Předsednictvo schvaluje vyhlašování veřejných soutěží ve výzkumu, rozhoduje o poskytnutí podpory a koordinuje činnost oborových komisí.

 

Látkách poškozují ozonovou vrstvu

Vláda také schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 73/2012 Sb., o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech. Návrh upravuje podmínky provozu a uvádění na trh těch zařízení, která obsahují mimo jiné fluorované skleníkové plyny.

Jde o zařízení, jako jsou například klimatizace v domácnostech i některá větší chladicí zařízení nebo tepelná čerpadla, vyplývá z návrhu zákona. Lednice nebo mrazáky do této skupiny nepatří, protože mají uzavřený chladicí okruh a nekompletují se, pouze zapojují do zásuvky.

Zákon se přizpůsobuje nařízení Evropského parlamentu. Prodejci by podle něj měli povinnost zajistit, že instalaci provedou certifikované osoby. Zároveň musejí vést evidenci, kolik zařízení prodají i kdo je namontoval. Kontrolovat je bude Česká obchodní inspekce. Certifikáty podle Dominiky Pospíšilové z MŽP vydává ministerstvo, pokud žadatel doloží osvědčení o certifikační zkoušce.

Zákon také navrhuje nové sankce za úmyslné vypouštění fluorovaných plynů do ovzduší. Fyzické osoby mohou dostat pokutu od 100 tisíc do jednoho milionu, právnické osoby od půl do 1,5 milionu korun.

Norma má zabránit tomu, aby nekontrolovaně unikaly do ovzduší.

 

Přehled bodujednání vlády:

  • Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 73/2012 Sb., o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech - Vláda návrh schválila.
  • Strategie ochrany biologické rozmanitosti České republiky pro období 2016 - 2025 - schváleno
  • Analýza proveditelnosti legislativy v rámci snižování závislosti na fosilních palivech v podmínkách České republiky - schváleno
  • Návrh na jmenování dvou členů předsednictva a předsedy Technologické agentury České republiky - Vláda návrh schválila
  • Informace pro vládu o návrhu Nové tarifní struktury (NTS) - pro informaci