Více času na podstatné

Vláda projedná Státní program na podporu úspor energie a využití OZE na příští rok 2013

12.11.2012 09:29

Vláda ve středu projedná Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2013 tzv. program EFEKT. Program EFEKT podporuje energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie v ČR. Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost, energetické plánování, menší investiční akce a na pilotní projekty. Rozpočet programu pro rok 2012 činil 30 mil. Kč.

Program EFEKT podporuje energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie v ČR a doplňuje energetické programy podporované ze strukturálních fondů Evropské unie. Jako Státní program na podporu úspor energie a využití OZE je zakotven v české legislativě v zákonu č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Rozpočet programu pro rok 2012 činil 30 mil. Kč. Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost, energetické plánování, menší investiční akce a na pilotní projekty. Dotace z programu může byt poskytnuta podnikatelským subjektům (právnickým i fyzickým osobám), neziskovým organizacím, vysokým školám (podle zákona č. 111/1998 Sb.), městům, obcím, krajům a jimi zřízeným organizacím, sociálním a zdravotnickým zařízením, zájmovým sdružením, veřejnoprávním organizacím, sdružením právnických osob, vykonávajícím činnost na území ČR. Přípustný typ žadatele je specifikován u jednotlivých aktivit. Získání dotace lze konzultovat ve středisku EKIS nebo v poradně I-EKIS. Více o programu získáte ZDE.

 

Zdroje: program jednání Vláda ČR, www.mpo-efekt.cz