Více času na podstatné

Vláda schválila OPŽP na léta 2014 - 2020, vyjádření EK se očekává v září

10.07.2014 07:31

Vláda včera na svém zasedání schválila Operační program Životní prostředí 2014 - 2020. Navrhovaný OPŽP 2014 – 2020 by měl příznivě podpořit ochranu a zajištění kvalitního a zdravého životního prostředí pro obyvatele v České republice a efektivní využívání zdrojů, elimininovat dopady lidské činnosti na životní prostředí, stimulovat příznivě podnikatelské prostředí a veřejnou správu v sektoru životního prostředí. Jeho cílem je ochrana životního prostředí a zlepšování kvality života jako základního principu udržitelného rozvoje se zaměřením na plnění požadavků právních předpisů ES v oblasti životního prostředí a požadavků vyplývajících z dalších mezinárodních závazků ČR.

Aktuální verze OPŽP 2014-2020 obsahuje 6 prioritních os, které mimo jiné sledují podporu přechodu na nízkouhlíkové hospodářství, podporu přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik, ochranu životního prostředí a podporu účinného využívání zdrojů.

 

Přehled prioritních os:

PO1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

PO2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech

PO3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika

PO4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu

PO5: Energetické úspory

PO6: Technická pomoc.


Navržený rozpočet OPŽP 2014-2020 činí celkem 2 565 439 018 EUR, o jeho možném navýšení se ještě jedná.

Oproti svému předchůdci předkládaný OPŽP 2014 – 2020 významně snižuje kritizovanou nadměrnou administrativu pro žadatele a příjemce při čerpání finančních prostředků, a to snížením nákladů, menší časovou náročností celého procesu od podání žádosti o podporu po proplacení podpory, celkovou jednoduchostí, jednoznačností a srozumitelností dokumentace.

Materiál je souběžně poslán k vyjádření Evropské komisi, to se očekává během září 2014.

Vláda včera schválila celkem sedm z devíti operačních programů - vedle programu Životní prostředí také programy Zaměstnanost,  Doprava, Výzkum, vývoj a vzdělávání či Praha - pól růstu,  Program rozvoje venkova a Integrovaný regionální program. Vrátí se ještě k programům Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Technická pomoc. Premiér Sobotka předpokládá, že oba kabinet v pondělí schválí.   



Čtěte také: