Více času na podstatné

Vláda schválila příspěvek pro podporované zdroje energie na rok 2018

11.09.2017 12:00

Vláda dnes schválila příspěvěk pro podporované zdroje energie na příští rok ve výši 26, 185 miliardy korun. "Uvedené prostředky budou poskytnuty v souladu se zákonem o podporovaných zdrojích energie na dotace pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a na provozní podporu tepla z obnovitelných zdrojů pro rok 2018,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Schválená částka je rovněž určena na kompenzaci elektřiny spotřebované zákazníkem v České republice a vyrobené z obnovitelných zdrojů energie v jiném členském státě Evropské unie, smluvním státě Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarské konfederaci tak, aby  byly pokryty všechny nároky uvedené v ustanovení zákona o podporovaných zdrojích energie.

Schválené nařízení vlády stanoví pouze výši prostředků poskytovaných ze státního rozpočtu, nestanoví podmínky použití dotace ani další náležitosti. Podmínky pro použití a administraci dotace stanoví zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů.

Podporu těmto zdrojům od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny.

Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Část podpory, kterou nepokryje dotace ze státního rozpočtu, zaplatí převážně spotřebitelé. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.