Více času na podstatné

Vláda odložila k doplnění seznamu Natura 2000 a schválila zelenou naftu i pro živočišnou výrobu

18.04.2016 10:25

VÝSLEDKY Vláda dnes znovu odložila bod ministerstva životního prostředí - Reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu. Připomínáme, že již v únoru vláda rozhodla, že nezařadí dvě lokality a to kaňonovité labské údolí a Louky u Přelouče na seznam chráněných území kvůli dopravním zájmům. Ministerstvo životního prostředí doporučuje seznam doplnit. Ve hře je 7 miliard korun z evropských dotací na vnitrozemskou vodní dopravu.

 

Zelená nafta i pro zemědělce v živočišné výrobě

Vláda dnes schválila novelu zákona o spotřební dani tzv. zelenou naftu. Ta rozšiřuje daňové zvýhodnění nafty i pro zemědělce v živočišné výrobě.

Předmětem návrhu zákona o spotřebních daních je rozšíření stávajícího daňového zvýhodnění minerálních olejů spotřebovaných v zemědělské prvovýrobě, která v současné době zahrnuje pouze rostlinnou výrobu, i na minerální oleje spotřebované při vybraných činnostech živočišné výroby a produkci zvířat, resp. chovu skotu, prasat, drůbeže, ovcí nebo koz za účelem získávání, zpracování nebo výroby živočišných produktů nebo produkce těchto chovných a plemenných zvířat evidovaných podle plemenářského zákona.

Výše nároku na vrácení spotřební daně je u vybraných činností živočišné výroby a produkce zvířat stanovena ve stejné výši jako u rostlinné výroby. Tento nárok se bude vztahovat i na minerální oleje spotřebované od 1. ledna 2016. Účinnost předkládaného návrhu zákona se navrhuje od 1. července 2016.

 

Body jednání vlády:

  • Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů - schváleno
  • Reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu - odloženo
  • Koncepce činnosti Grantové agentury České republiky na léta 2016 – 2020 - schváleno
  • Zpráva o plnění úkolů obsažených v Koncepci vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství do roku 2015