Více času na podstatné

Vláda ustoupila z plánu na zřízení samostatného úřadu, který by dohlížel na vodárny

04.01.2015 06:40

Nad vodárenským byznysem v Česku bude nadále bdít několik ministerstev, nikoliv jeden nezávislý regulátor, jak původně chtěla Evropská komise. Vyplývá to z materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu, který resort poslal do připomínkového řízení. Do konce ledna příštího roku se má objevit ve vládě.

Ministerstvo v dokumentu ve shodě s ostatními resorty navrhuje, že místo vytváření nového regulátora pouze upraví současný stav. A plánovaná úprava spočívá ve zřízení koordinačního regulačního orgánu na Ministerstvu zemědělství.

Formálně se toho příliš nemá změnit. Cenovou regulaci budou mít nadále na starosti na ministerstvu financí. Ministerstvo zemědělství bude plnit roli koordinátora všech úřadů, které se na regulaci podílejí. Ministerstvo zemědělství se má zároveň postarat o to, aby zákazníci věděli, na koho se mohou obracet se stížnostmi na vodárny. Resort proto navrhuje zřízení centralizovaného místa pro pomoc při vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v problematice vodáren. Stát chce navíc nově vodárny vzájemně porovnávat podle jednotlivých ukazatelů, počínaje ekonomickou efektivitou a konče zákaznickým servisem.

Ještě v létě se hovořilo o tom, že by pravomoce regulace vodáren přešly na Energetický regulační úřad (ERÚ).

 

Dokument ke stažení:

Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství a Předkládací zpráva


 

Zdroj: iDNES.cz (Hlídač vodáren nebude, stížnosti zpracuje Ministerstvo zemědělství)