Více času na podstatné

Vláda znovu dnes projedná podporu obnovitelných zdrojů energie

28.11.2012 05:40

Vláda znovu projedná návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 355/2012 Sb., o stanovení limitu prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2013. Na podporu obnovitelných zdrojů energie by měl stát poslat o 2 miliardy více, než se původně plánovalo. Toto rozhodnutí z minulého týdne vyplynulo z jednání sněmovního hospodářského výboru s představiteli vlády.

Na konci minulého týdne jsme Vás informovali, že stát bude obnovitelné zdroje podporovat ve stejné výši jako dosud. Na podporu obnovitelných zdrojů tak příští rok pošle 11,7 miliardy korun. Podle původních plánů vlády se měl příspěvek v příštím roce snížit na 9,7 miliardy korun, což by znamenalo výrazné zvýšení cen elektřiny. Příští rok to podle ministra Kuby bude 583 korun za megawatthodinu. Pokud by ale státní příspěvek klesl na 9,7 miliardy, cena by podle ministra průmyslu překročila hranici 600 korun za megawatthodinu.

Konečné rozhodnutí o poplatku spotřebitelů za obnovitelné zdroje podle Kuby musí vynést Energetický regulační úřad. Jeho rozhodnutí však může přijít teprve poté, co vláda výši příspěvku 11,7 miliardy oficiálně schválí.

Novou podobu Návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 355/2012 Sb., o stanovení limitu prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2013 projedná vláda dnes. Schůze vlády je naplánována 20 minut po skončení schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Poslanecká sněmovna bude projednávat rozpočet ČR na rok 2013.

 

Výsledek jednání vlády: schváleno