Více času na podstatné

Vládní Výbor pro EU schválil pozici ČR k jednáním o klimaticko-energetické politice EU a obnově evropského průmyslu

13.03.2014 09:21

Vládní Výbor pro EU včera na svém zasedání schválil balíček rámcových pozic ke třem sdělením Evropské komise - „Rámec politiky v oblasti klimatu a energetiky v období 2020-2030“, „Za obnovu evropského průmyslu“ a „Ceny energie a energetické náklady“. Jde o tematicky spojené, vzájemně související návrhy Komise, které slouží jako podklad k rozhodnutí o vývoji evropské energetické politiky na období 2020 až 2030.

Ve sdělení ke klimaticko-energetickému rámci Evropská komise navrhuje závazný cíl 40% snížení emisí skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 a cíl 27% podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energií na evropské úrovni. Komise dále navrhuje nový systém „governance“, v rámci kterého by členské státy s Komisí konzultovaly plánování své energetické politiky tak, aby národní energetiky přispívaly k naplnění evropských cílů.

Vzhledem k úzkému provázání klimaticko-energetické politiky s tématy konkurenceschopnosti průmyslu a cen energií, které jako jeden ze základních zdrojů pro průmysl zásadně ovlivňují jeho konkurenceschopnost, vydala Evropská komise současně také související sdělení „Za obnovu evropského průmyslu“ ve kterém vyzývá členské státy EU k iniciativám, které mají za cíl posílit evropskou konkurenceschopnost a přispět k reindustrializaci ekonomik členských států EU tak, aby do roku 2020 tvořil průmysl 20 % unijního HDP oproti dnešním průměrně 15 %.

Ve sdělení „Ceny energie a energetické náklady“, což je třetí materiál balíčku podkladových dokumentů ke klimaticko-energetické tématice pro jednání předsedů vlád či prezidentů členských zemí EU na Evropské radě ve dnech 20. a 21. března, Evropská komise analyzuje složení cen energií v jednotlivých státech EU a porovnává jejich úroveň v rámci EU, i s hlavními globálními konkurenty.

ČR oceňuje, že témata konkurenceschopnosti průmyslu a nové klimaticko-energetické politiky budou na programu březnové Evropské rady diskutována společně. Obě témata mají pro ČR a pro EU zásadní význam. ČR vítá snahu Evropské komise vycházet při nastavování budoucích cílů ze zkušeností získaných při naplňování dosavadních závazných cílů do roku 2020, z hloubkové analýzy cen energií v EU a jejich srovnání s cenami na trzích hlavních globálních konkurentů, a také ze současné světové politicko-hospodářské situace. Konečná podoba nového rámce 2030 musí dle názoru ČR být v souladu s deklarovaným zájmem EU o obnovu evropského průmyslu, coby motoru růstu a zaměstnanosti. V tomto směru musí dle ČR vyslat jasný signál právě Evropská rada. Ve schválených pozičních dokumentech ČR zastává názor, že cestou k prosazování klimaticko-energetické politiky EU a zároveň udržení průmyslu v EU je technologicky neutrální přístup k nízkouhlíkovým energetickým technologiím, odstraňování tržních deformací a maximální úsilí pro realizaci ambiciózního cíle dokončit vnitřní trh s energií do konce roku 2014.

 

Zdroj: Vláda ČR