Více času na podstatné

VUV TGM pořádá zítra 6. června den otevřených dveří

05.06.2015 18:24

VÚV TGM

DOPORUČUJEME Ke Světovému dni životního prostředí pořádá VUV TGM v sobotu 6. června od 10:00 do 14:00 hodin „Den otevřených dveří Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, v.v.i.“ Každou celou hodinu začne prohlídka odborných pracovišť. Na vlastní oči tak bude možné vidět: hydraulické modely plavebního stupně Děčín či vodního díla Hněvkovice, Českou kalibrační stanici vodoměrných vrtulí, laboratoře VÚV TGM (stanovení množství nelegálních drog, radioekologie, domovní ČOV), pracoviště odboru aplikované ekologie (mj. živé ryby, úhoři).

Městskou hromadnou dopravou se na VUV TGM dostnete autobusem č. 107 nebo 147 od stanice metra Dejvická (zastávka Hydrologický ústav) nebo přívozem lodí P2 z Podhoří do zastávky V Podbabě a 5 až 10 minut chůze proti proudu řeky Vltavy.

 

Den otevřených dveří VÚV TGM návštěvníkům nabídne:

– prohlídku hydraulického modelu plavebního stupně Děčín

Ve velké hydraulické laboratoři lze vidět fyzikální model navrhovaného plavebního stupně Děčín v měřítku 1:70. Na tomto modelu se prováděla řada výzkumů, např. optimalizace funkčních objektů, výzkum biokoridoru nebo zimního režimu plavebního stupně.

– prohlídku České kalibrační stanice vodoměrných vrtulí

Velký pokusný žlab byl vybudován již v roce 1930. Napájí se vodou z plavebního kanálu Trojského jezu a měří 252,5 m.

– prohlídku Laboratoří VÚV TGM

V laboratořích se například provádí stanovení množství nelegálních drog, radioekologie, kontrola vlivu Jaderné elektrárny Temelín a Jaderné elektrárny Dukovany na hydrosféru, optimalizace provozu a zvýšení účinnosti čištění odpadních vod z malých obcí.

– návštěvu pracoviště odboru aplikované ekologie s živými úhoři

Zítra je připraven i speciální program pro děti. Na malé i velké návštěvníky čekají soutěže o deštníky, pláštěnky nebo čelové svítilny.

 

Soubory ke stažení:

pozvánka na Den otevřených dveří VUV T. G. Masaryka, v.v.i. (0,3 MB)