Více času na podstatné

Výbor pro životní prostředí vyzval k urychlení sanace skládky u obce Nelahozeves

19.03.2023 07:51

Výbor pro životní prostředí vyzval ministra životního prostředí, ministra financí, a ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP), aby v rámci zákonných lhůt maximálně urychlili přípravu všech kroků směřujících k sanaci skládky nebezpečného odpadu u obce Nelahozeves na Mělnicku. Členové výboru přijali toto usnesení po projednání petice občanů obce, kteří požadují neodkladnou sanaci této skládky. Podle místostarosty Nelahozevsi Zdeňka Schneidera (Pro Nelahozeves) se obec potýká s ekologickou havárií, ČIŽP naopak situaci nazývá starou ekologickou zátěží.

Chemikálie z bývalého podniku Kaučuk byly na skládku poblíž Nelahozevsi navezeny před rokem 1989, jednalo se pravděpodobně o více než 20.000 sudů. Na konci 80. let byl odpad zahrnut zeminou a osázen keři. Likvidaci by měl zajistit stát. Podle Mělnického deníku klesl v roce 2019 počet sudů na 16 000. "Sdružení firem Aquatest a Rumpold, které vyhrálo státní výběrové řízení na likvidaci skládky, zahrnuté místo částečně odkrylo a část sudů odvezlo," uvedl server a přidal vyjádření Schneidera, podle kterého bylo 7000 sudů převezeno k Litvínovu na skládku Celio.

Sanace skládky u Nelahozevsi dodnes nebyla dokončena, což má podle Schneidera dopad na životní prostředí, jelikož zbylé sudy znečišťují spodní vodu. "Skládka zůstala před více jak dvěma roky nezajištěná," řekl Schneider na schůzi výboru a dodal, že ekologická situace v obci je kvůli skládce horší než havárie na řece Bečvě z roku 2020. Odvolal se na analýzu, kterou si obec nechala na vlastní náklady vypracovat.

Podle vedoucího oddělení sanace a zástupce ředitele odboru environmentálních rizik a ekologických škod Richarda Přibyla z ministerstva životního prostředí neeviduje resort radikální zhoršení stavu v oblasti skládky. S tím souhlasí i vedoucí oddělení ochrany vody Robin Náse z oblastního inspektorátu ČIŽP Praha. Podle něj není možné vyhlásit havarijní stav, situace se musí řešit jako stará ekologická zátěž.