Více času na podstatné

Výbor RAC přijal pět vědeckých stanovisek k harmonizované klasifikaci a označování

02.10.2012 08:12

Výbor pro hodnocení rizik (RAC) přijal stanoviska k pěti návrhům harmonizované klasifikace a označování (CLP) v rámci EU (zveřejněno ECHA 21. 9. 2012). Jde o stanoviska k následujícím návrhům:

 

Cymoxanil

Cymoxanil již má harmonizovanou klasifikaci jako akutně toxický, toxický po opakované expozici a toxický pro životní prostředí. Výbor RAC souhlasil s návrhem Rakouska klasifikovat cymoxanil jako akutně toxický orální cestou, jako látku senzibilizující kůži, toxickou po opakované expozici a způsobující vývojovou toxicitu. Výbor také souhlasil s tím, aby byla látka klasifikována jako toxická pro reprodukci pro své účinky na fertilitu. RAC souhlasil s návrhem Rakouska klasifikovat cymoxanil jako velmi toxický pro vodní prostředí s dlouhotrvajícími účinky.Cymoxanil se používá jako fungicid.

4—vinylcyklohexen (VCH)

Tato látka nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU. Výbor RAC souhlasil s návrhem Francie klasifikovat 4—vinylcyklohexen jako látku podezřelou z karcinogenních účinků na člověka. Látka se používá při výrobě zpomalovačů hoření, příchutí, vůní a dalších chemických látek a jako rozpouštědlo.

Fenoxycarb

Tato látka nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU. RAC souhlasil s návrhem Německa klasifikovat fenoxycarb jako látku podezřelou z karcinogenních účinků na člověka a velmi toxickou pro vodní prostředí s dlouhotrvajícími účinky. Fenoxycarb se používá jako insekticid.

Tralkoxidin

Tato látka nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU. RAC souhlasil s návrhem Spojeného království klasifikovat tralkoxidin jako akutně toxický orální cestou, jako látku podezřelou z karcinogenních účinků na člověka a toxickou pro vodní prostředí s dlouhotrvajícími účinky. RAC nesouhlasil s návrhem klasifikovat tralkoxidin jako toxický po opakované expozici. Tralkoxidin je užíván jako herbicid.

Penconazole

Tato látka nemá v současné době harmonizovanou klasifikaci v rámci EU. RAC souhlasil s návrhem Německa klasifikovat penconazole jako akutně toxický orální cestou a toxický pro vodní prostředí s dlouhotrvajícími účinky. RAC také souhlasil klasifikovat látku jako toxickou pro reprodukci pro její účinky na vývoj. Penconazole se používá jako fungicid.

 

Další informace:

Stanoviska budou k dispozici na stránkách ECHA — Stanoviska výboru RAC k návrhům harmonizované klasifikace

 

Zdroj: MPO