Více času na podstatné

Vychází ODPADOVÉ FÓRUM 6/2011

27.06.2011 13:47

Dáváme zkratce OF nový obsah

U nás se první známky historických změn obvykle ukážou na pražském Václavském náměstí. Tak třeba podzemní kontejnery, díky kterým slavné centrum města už nehyzdí popelnice. Jestlipak si zaměstnanci Pražských služeb při manipulaci s nimi někdy vzpomenou, co právě na Václaváku znamenala zkratka OF v roce 1989?

Občanské Fórum tenkrát mělo podobný cíl, jako Odpadové Fórum dnes. Vygruntovat a nedovolit, abychom se dál všichni topili v neřádstvu. Těm prvním to dlouho nevydrželo. Vnitřní rozpory v Občanském Fóru způsobily jeho rozpad. Idealistická vize služby a pragmatická vize kšeftu se spolu moc dlouho nesnesly.

Je to jako v odpadařině. Zelení melou pantem a odborníci lomí rukama. Všichni chcemena smetišti pořádek, ale oba kohouti se sami za sebe cítí v disciplíně péče o životní prostředí jako jediná kompetentní síla. Vzduchem lítá peří a ze smetiště je bojiště!

Aktivisté odborníky podezírají z nadbíhání ekonomickým zájmům institucí a firem. Teorie spiknutí jsou samozřejmě postavené na hlavu, protože technická čísla obvykle nelžou. Například obávané spalovny odpadků jsou podle naměřenýchhodnot zcela určitě neškodné. Vzdělaní odborníci se zase dívají na nadšené amatéry svrchu.

Bojové pokřiky druhé strany nesou nelibě a s akademickým opovržením. Tím ovšem dávají svým soupeřům do ruky další klacek: nosy nahoru jsou prý jen zástěrkou hanebného byznysu v režimu utajení.

Proč oba tábory netáhnou za jeden provaz? To je velká záhada, které se bude Odpadové Fórum již velmi brzy věnovat ve své rubrice Polemika. Za zkratkou OF bude stát tentokráte fórum, kde jsou spory od toho, aby přinášely výsledky a smysluplná řešení. Ekologická i ekonomická. Otevřeme zónu, kde se dnešní rivalita modré a zelené planety doufejme změní ve spolupráci. Každý z účastníků je nějak nabitý, nechť tedy vyzáří svoji jedinečnou energii, ale co takhle synergie, přátelé? Na rozdíl od Občanského Fóra dvacátého století dostává Odpadové Fórum století jedenadvacátého každý den dost konkrétní zadání, kam bychom mohli a také měli společně dojít!

 

Mgr. Lucie Čecháková, DiS

šéfredaktorka OF

 

Co se dočtete v novém čísle?

Červnové číslo mimo jiné přináší rozhovor s Janem Vrbou, ředitelem Asekolu, reportáž ze skládky na Libínském sedle a v Polemice se ptá Má stát vůbec zájem o recyklaci stavebních a demoličních odpadů? V rubrice FÓRUM VE FÓRU se soudní znalec zabývá právní stránkou vybírání kontejnerů. V rubrice Řízení pamětník přibližuje historii, jak před 20 lety vznikal první zákon o odpadech a v neposlední řadě červnové číslo obsahuje komerční přílohu SBĚR A SVOZ ODPADŮ. 

   

 https://odpadoveforum.cz/2011/images/62011.jpg

 

Více na www.odpadovéforum.cz