Více času na podstatné

Vyhlášky zakazující výkup kovů zatím sběrače nezastavily, pomoci má bezhotovostní výkup

06.01.2015 07:58

sberny.hofrmetal.cz

V šesti obcích Moravskoslezského kraje začala platit vyhláška, která zakazuje lidem prodávat šrot v soukromých sběrnách. Pod hrozbou pokuty až třicet tisíc korun ho mohou pouze zdarma odevzdávat ve sběrných dvorech. Postihy hrozí i provozovatelům sběren, které budou dál kovový odpad od soukromníků vykupovat. Představitelé obcí, kteří tak chtějí bojovat proti krádežím kovů, se ale shodli, že zpočátku nebudou nedodržování vyhlášky pokutovat. Na některých místech tak bylo dnes vše při starém.

Především zavedení bezhotovostního výkupu, které slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO, by mohlo zbavit zloděje kovů po celé republice hlavní motivace - peněz na ruku. Vyhláška ale teprve vzniká. Úřad nemá například jasno, jakou formou by měli lidé dostat zaplaceno - zda na účet, nebo třeba formou složenky.

Od ledna 2015 se měly totiž kovy vykupovat už pouze bezhotovostně, novinka se ale odkládá. Ministerstvo životního prostředí zatím nedokončilo příslušnou vyhlášku. Úprava, podle které lidé už ve sběrně za kov nedostanou peníze na ruku, chce zbavit zloděje kovů hlavní motivace. Vyhláška, která zavede ve sběrnách surovin bezhotovostní výkup, teprve vzniká. Zatím úřady nemají jasno, jakou formou v budoucnu dostanou lidé za kovy zaplaceno. "Jedna z možností je platba na účet, anebo by to byla forma složenky. Tato diskuze je ještě vedena," přiblížil zvažované varianty ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart. Podle ministerstva by mohla začít platit od jara.

 

Související články:

Nové obecní vyhlášky zakazující výkup kovů zatím sběrače nezastavily (ČT24, 5.1.2015)

Hotovost za kovy už dlouho výkupny vyplácet nebudou (ČT24, 31.12.2014)

Plán přípravy vyhlášek na rok 2015 (30.12.2014)

 

Zdroj: ČT24

Foto: https://sberny.hofrmetal.cz