Více času na podstatné

Výzkum: Odpad třídí více jak 80 % lidí, polovina populace šetří energiemi a vodou

17.06.2014 19:18

Nejrozšířenější formou environmentálně šetrného chování je třídění odpadu. 83 % dotázaných uvedlo, že třídí běžný odpad, 47 % (tj. téměř polovina dospělé populace) deklaruje, že tak činí vždy. Podobně celkem 77 % dotázaných odpovědělo, že třídí nebezpečný odpad, 47 % přitom takovýto odpad třídí vždy. Dohromady více než polovina populace (54 %) deklaruje, že šetří energiemi a vodou. Ostatní formy environmentálně šetrného chování jsou relativně méně časté. O něco více než čtvrtina lidí (27 %) se hlásí k tomu, že nakupuje výrobky šetrné k životnímu prostředí. Asi pětina (22 %) uvádí, že omezuje jízdy autem – zde ovšem hraje roli, zda daný jedinec je řidičem, nebo ne (viz 15 % odpovědí „netýká se“). Nákup biopotravin je rozšířen u necelé pětiny populace (15 %).

Od roku 2002 stoupal počet lidí, kteří třídí běžný a nebezpečný odpad. Růst podílu třídění běžného odpadu se zhruba v roce 2008 zastavil. I po roce 2008 ale mírně stoupl podíl těch, co třídí nebezpečný odpad, v posledních třech letech se i tento podíl neměnil. Mírný nárůst zaznamenala od roku 2009 také položka omezení jízdy autem. Změna mezi lety 2005 a 2006 u této položky byla způsobena rozšířením škály odpovědí o variantu „netýká se“. Mezi ostatními zjišťovanými položkami v posledních letech k žádným výrazným změnám nedochází.

Podrobnější analýza dat ukazuje, že třídění běžného odpadu a nebezpečného odpadu je častější mezi těmi, kdo uvádí dobrou životní úroveň a mají vysokoškolské vzdělání. Třídění běžného odpadu zároveň častěji deklarují osoby orientující se v politickém spektru na pravici a ženy. Osoby uvádějící dobrou životní úroveň, mající vysokoškolské vzdělání, osoby orientující se na pravici a ženy zároveň ve větší míře nakupují výrobky šetrné k životnímu prostředí a šetří energií a vodou kvůli životnímu prostředí. Stejné platí zároveň i pro omezení jízdy autem a nákup biopotravin.

 

Dokument ke stažení:

oe140617.pdf

 

Čtěte také:

Výzkum: Češi jsou se stavem životního prostředí spokojeni (11.6.2014)

Výzkum: Češi důvěřují vládě při rozhodování o rozvoji jaderné energetiky (10.6.2014)

 

Zdroj: CVVM